Realizovan veliki infrastrukturni projekat: Otvoren put Rašljani – Srebrenik

Put Rašljani – Srebrenik danas je službeno otvoren.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić izrazio je zadovoljstvo jer je ovaj projekat, koji je od velikog značaja za privredu i poljoprivredu ovog kraja, realizovan u roku.

„Selo Rašljani su infrastrukturno najzapušteniji dio Distrikta, siva zona, mjesto na jugu „zarobljeno“ Majevicom, a prema sjeveru uskim i oštećenim asfaltnim putem. U čekanju brzih cesta, koridora, autoputeva i magistrala koje su navodno trebale proći kroz ovo selo, a neizvjesne vremenske perspektive, ova vlast se odlučila na brzo rješenje. Odvojena su potrebna sredstva iz budžeta, kao i iz rebalansa za 2023. godinu, gdje je izdvojeno 440.000,00 KM i u samo nekoliko mjeseci u cjelosti je rekonstruisan i asfaltiran dio puta do granice sa Srebrenikom, koji je na sebe preuzeo obavezu da na svom dijelu obezbijedi put istog kvaliteta uz pomoć viših nivoa vlasti“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Gradonačelnik Nišić je dodao da je siguran da će put prema Srebreniku značiti početak sveukupnog razvoja i renesansu ne samo Rašljana, već i nekoliko sela sa ukupno 10.000 stanovnika koji će koristiti ovaj put prema Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH koji predstavljaju veliko tržište.

„Već na proljeće to će biti mali prostor za sve one turiste koji bi željeli doći u ove krajeve. Zbog živopisnog reljefa, bogate flore i faune, područje rašljanske rijeke ima oličje ambijentalne cjeline i time veliki potencijal da bude atraktivna turistička destinacija. I da sreća bude potpuna, Rašljani će u ovim danima dobiti i vodu iz gradskog vodovoda. Moram istaći da su djeca u školi dvadeset i tri godine koristila vodu iz cisterni“, naveo je Nišić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dr. Anto Domić istakao je da ovaj put ima poseban značaj jer se nalazi u ambijentalnom dijelu Majevice koja ima turistički potencijal i predstavlja najbližu komunikaciju sa Srebrenikom.

„Počašćen sam što danas mogu svjedočiti ovom vrlo važnom projektu za lokalno stanovništvo, Distrikt i širi kraj, budući da se povezujemo sa Tuzlanskim kantonom“, kazao je Domić.

Savjetnik gradonačelnika Srebrenika Nusret Šerifović zahvalio se Vladi Brčko distrikta BiH istakavši da će Grad Srebrenik u budućnosti posvetiti veliku pažnju ovom putu.

„Sa Kantonalnom upravom za šumarstvo Tuzla ćemo do kraja godine uraditi projekt rekonstrukcije izgradnje mostova i rekonstrukcije puta u jednom dijelu. Nastojat ćemo da do polovine sljedeće godine put bude prohodan za putnička vozila“, kazao je Šerifović.

Šef Pododjeljenja za puteve i parkove Avdulah Čandić naveo je da je ovaj put dužine oko 1,600 metara te da vrijednost projekta iznosi 759.000,00 KM.

„Asfaltirana je kompletna dionica, urađen je jedan most, dva potporna zida, tri pločasta propusta i osiguranje na par mjesta rijeke“, kazao je Čandić dodavši da je put urađen za tri mjeseca.

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Ina Pamukčić izrazila je zadovoljstvo jer je aktuelna Vlada napravila nevjerovatan projekat koji će doprinijeti razvoju ekonomije, turizma, privrede i poljoprivrede.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mehmedalija Karamujić ovom prilikom prisjetio se idejnih tvoraca ovog projekta Hameda Jerkovića, Jusufa Bihorca i Abdulaha Zildžića istakavši da su upravo oni napravili temelje ovom putu.

„Posebne me emocije vežu za ovaj put spasa jer je moja supruga sa konjima prešla ovu dionicu puta i došla meni nakon dužeg perioda kada smo bili razdvojeni“, dodao je Karamujić.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović kazao je da očekuje da projekat vodosnabdijevanja u ovom kraju, čija vrijednost iznosi 1.650,000,00 KM, u cijelosti bude završen do kraja godine.

Otvaranju puta prisustvovali su i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić, šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne odnose Suvad Mašić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović i zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, Ina Pamukčić, Halil Ljuca i Mejra Šečić.