Razgovarano o potrebi osnivanja "Sigurne kuće" u Distriktu

6.11.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i potpredsjednik Skupštine Adem Ribić primili su danas, u Vijećnici, predstavnice udruženja žena "Brčansko srce" i "Vrijedne ruke" te "Đerdan" iz Palanke sa kojima je razgovarano o problemima nasilja u porodici, ravnopravnosti spolova i potrebi formiranja sigurne kuće na području  Brčko distrikta BiH.

Image for news

Doktor Domić je istakao da je Udruženje žena "Đerdan" iz Palanke još prije nekoliko mjeseci iskazalo namjeru da se na organizovaniji način bavi ovim problemom budući da u Distriktu ta oblast nije na adekvatan način uređena.
"Zbog toga smo upriličili zajednički radni sastanak s predstavnicama druga dva udruženja žena koja također podržavaju ideju i žele da se institucije Brčko distrikta BiH uključe u stvaranje pravnog i svakog drugog okvira, a s ciljem suprotstavljanja pošasti savremenog društva", kazao je Domić naglašavajući da je kao gradonačelnik dao podršku njihovoj ideji i planovima.

2014-11-06-Razgovarano_o_sigurnoj_kuci-1

2014-11-06-Razgovarano_o_sigurnoj_kuci-3

Predsjednice udruženja "Brčansko srce" i "Đerdan", Ramiza Musić i Rasema Karić te psihologinja Vesna Zekić, u izjavi za novinare, iskazale su svoju spremnost da volonterskim radom potpomognu provođenje projekta kakav je formiranje Sigurne kuće jer, kako su navele, "zajednica kakva je Distrikt mora u tom pogledu preduzeti sve potrebne radnje s obzirom da se nasilje u porodici manifestuje višestruko i ne samo u fizičkom smislu već mnogo češće u vidu psiholoških trauma".
"Svjesne smo da je to veliki posao ali ovo predstavlja samo prvi korak i vjerujte da nećemo posustati. Imamo podršku žena, a danas me čini sretnom što imamo i podršku Vlade s kojom želimo da sarađujemo kako bi konačno kao udruženje doprinijele poboljšanju standarda, zdravlja i svega što se tiče Brčkog i okoline", kazala je Ramiza Musić nakon prijema kod gradonačelnika u Gradskoj vijećnici.

2014-11-06-Razgovarano_o_sigurnoj_kuci-4

Već sljedeće sedmice zakazan je širi radni sastanak na ovu temu na kojem će biti dogovoren način i metoda daljnjeg rada.