Razgovarano o mogućnostima harmonizacije propisa i prakse u oblasti sukoba interesa

9.7.2015. Na inicijativu predstavnika Centralne izborne komisije BiH danas je u Skupštini Distrikta organizovan sastanak s najvišim zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti te lokalne Izborne komisije na kojem je razgovarano o mogućnostima harmonizacije propisa i prakse u oblasti sukoba interesa u institucijama vlasti.

Image for news

Naime, Skupština usvojila u februaru je usvojila izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, a provođenje tog zakona povjereno je Izbornoj komisiji Brčko distrikta BiH.

„Takve odredbe Zakona mogu dovesti u pitanje, prije svega, provođenje Izbornog zakona, a za šta je nadležna i Izborna komisija Brčko distrikta BiH budući da su Izbornim zakonom BiH eksplicitno utvrđene nadležnosti svih komisija u vertikali”, objasnio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmed Šantić.

2015-07-09-Sastanak_s_CIK-om-4

Napominje da je Parlamentarna Skupština BiH nadležna da donosi i mijenja Izborni zakon, u kojem su definisane nadležnosti svih organa za provođenje, te je u skladu s tim potrebno i djelovati.

“Na ovaj način delegirane su nadležnosti mimo Zakona, čime se pojavila mogućnost u izbornom procesu da jedan organ za provođenje izbora provodi odredbe još jednog Zakona. Izborni proces može biti doveden u pitanje sa strane tehničkog aspekta. Sa strane pravnog aspekta, nadležnost jedne općinske komisije može samo utvrđivati Centralna izborna komisija u skladu sa Zakonom”, objasnio je Šantić.

2015-07-09-Sastanak_s_CIK-om-2

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić ističe da su na današnjem sastanku sagledane primjedbe i manjkavosti te da se mora ići u izmjene Zakona o sukobu interesa kako bi nadležna komisija mogla raditi svoj posao. Dodaje da do kraja mjeseca predstoje razgovori sa šefovima političkih klubova te izvjesne konsultacije kako bi se pronašao najbolji model za Brčko distrikt BiH u vezi s ovim pitanjem.

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Štrkalj-Mrkonjić navodi da je ovo tijelo imenovala Skupština Distrikta i da ga čini 7 članova. „Izbornoj komisiji nedostaju određeni ljudski i materijalni uslovi kako bi se ostvarila potpuna implementacija Zakona o sukobu interesa”, izjavila je gospođa Štrkalj-Mrkonjić po završetku sastanka.

2015-07-09-Sastanak_s_CIK-om-3