Razgovarano o implementaciji projekta hitnog oporavka od poplava


2.12.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Vijećnici predstavnike tima Svjetske banke predvođene gospodinom Davidom Michaudom koji rade na projektu hitnog oporavka od poplava – misija za podršku implementaciji u trajanju od 1. do 5. decembra 2014. godine.


Image for news

Službenik za operacije u Uredu Svjetske banke u BiH Goran Tinjić je nakon sastanka u izjavi medijima objasnio da je od 100 miliona dolara, koliko je pripalo BiH, Brčko dobilo pet miliona dolara kredita čiji je rok otplate 30 godina i godišnja kamata 1,25 posto.
“U sklopu tih projekata prva uplata u BiH napravljena je upravo u Brčko distriktu BiH, što nam je veoma drago budući da se Brčko službeno pojavljuje kao partner Svjetske banke i očekujemo da će 2015. biti godina oporavka od poplava u Brčko distriktu BiH”, izjavio je Tinjić.
Zamjenik gradonačelnika Brčkog Esed Kadrić napomenuo je da je Vlada nakon poplava od Skupštine Distrikta dobila saglasnost za kreditno zaduženje.

2014-12-02-Posjeeta-Svjetska_banka-2

“Postoje tri komponente povlačenja sredstava, a od ukupno 5 miliona koliko smo realizovali, već ovih dana oko 2 miliona dolara bit će operativno povratnih sredstava, koja smo uložili u nabavku robe, hrane i svih onih troškova za usluge koje su prethodno urađene. To smo potkrijepili čistom dokumentacijom i dobili smo pohvale od Svjetske banke da smo sve temeljito pripremili”, objasnio je Kadrić.
Nakon sastanka je naznačeno da će tim Svjetske banke koji provodi implementaciju projekta brzog oporavka od poplava, osim sastanaka sa Vladom Brčko distrikta BiH, iste održati i sa vladama RS, FBiH i Vijećem ministara BiH.