Raspisan međunarodni tender za izgradnju zaobilaznice oko Brčkog


18.9.2014. Provođenjem procedura u vezi sa izgradnjom zaobilaznice oko Brčkog, jučer je objavljen međunarodni tender za izbor glavnog izvođača radova ovog značajnog projekta. Korištenjem sredstava kredita Evropske banke za obnovu i razvoj planirana je izgradnja 18,7 kilometara duge dionice čija je procijenjena vrijednost 28,5 miliona eura.


Image for news

Šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić pojasnila je da su intenzivne aktivnosti na izgradnji zaobilaznice započele potpisivanjem ugovora 2011. godine i u tom periodu Vlada i Skupština Distrikta zajedno s Javnim preduzećem "Putevi Brčko" provode sve procedure u skladu sa pravilima Evropske banke, od eksproprijacije i humanog preseljenja, preko izrade glavnog i niza drugih projekata pa do osiguranja  građevinske dozvole.
"Ostala je treća faza eksproprijacije koja obuhvata pristupne puteve dijelovima parcela preostalim nakon eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje zaobilaznice. Zimski period iskoristit ćemo za pripremu gradilišta kako bi radovi započeli na proljeće, odnosno početkom nove građevinske sezone", istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić. On je napomenuo da je odobreni kredit Evropske banke u iznosu od 28,5 miliona eura utvrđen na osnovu tadašnje procjene idejnog projekta, no da će se njegova prava cijena znati tek nakon provođenja međunarodnog tendera.
Referentne firme koje su  zainteresovane za projekat izgradnje zaobilaznice oko Brčkog svoje prijave mogu dostaviti u roku od 60 dana.