Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

26.01.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović održali su danas u Gradskoj vijećnici radni sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko Johnom Clintom Williamsonom i supervizorom za Brčko Jonathanom Mennutijem.

Image for news

Čelnici su arbitra informisali o aktuelnoj političkoj situaciji i funkcionisanju institucija u Brčko distriktu BiH. Ujedno su Williamsona upoznali s funkcionisanjem novih institucija – Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju Vlada i Skupština Distrikta kao što je inflacija koja je pogodila mnoge kategorije stanovništva, ali i preduzetim mjerama koje vode umanjenju efekata iste. Govorilo se o mjerama unapređenja privrednog razvoja i koracima u reformi upravnog sistema te njegovog usklađivanja s evropskim standardima.

 Arbitar Williamson zadovoljan je dosadašnjim radom Vlade i Skupštine, a posebno je pohvalio zajedničko djelovanje u pravovremenom i transparentnom usvajanju budžeta.

On je ujedno izrazio svoje zadovoljstvo povodom provođenja Naloga supervizora o spomenicima u Brčkom, a koji se odnosi na izgradnju Spomenika civilnim žrtvama rata, čije će otvaranje biti upriličeno narednog mjeseca.

Arbitar Williamson je prethodno boravio u Distriktu na sastanku sa zvaničnicima u novembru 2021. godine.