Promocija monografije „Hasan Hanić – Život i djelo“

5.3.2018. U okviru obilježavanja 18 godina Brčko distrikta BiH Asocijacija mladih Brčko, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Brčko, danas je u punom amfiteatru fakulteta organizovala promociju monografije „Hasan Hanić – Život i djelo“.

Image for news

Nekadašnji profesor brčanskog Ekonomskog fakulteta dr. Hasan Hanić podsjetio je da bi monografija trebala da pokaže mladima, učenicima i studentima kako čovjek može da svojim radom, planom i organizacijom ostvari dobre rezultate na akademskom, naučnom, poslovnom planu, kao i na životnom planu.

        „Ovo je svojevrsna knjiga o svim mojim knjigama, o mom školovanju, o mojim profesorima, o mom Ekonomskom fakultetu na kojem sam stekao sva poslovna znanja i zvanja i kasnije o Beogradskoj bankarskoj akademiji, čiji sam utemeljivač. Ona bi trebala da pokaže mladima, učenicima i studentima kako čovjek može da svojim radom, planom i organizacijom ostvari dobre rezultate na akademskom, naučnom, poslovnom planu, a i na životnom planu.  Knjiga je jedinstvena po mnogo čemu. Mislim da knjiga predstavlja i može da predstavlja jedan skup smjernica kako ostvariti veliki uspjeh u životu“, kazao je Hanić.

     Nekadašnji dekan brčanskog Ekonomskog fakulteta prof. dr. Milan Tomić, čijom zaslugom je dr. Hanić radio na ovoj visokoškolskoj ustanovi, imao je samo riječi hvale za ovog uglednog predavača i naučnog radnika. On je naglasio da je vrijednost monografije teško procijeniti jer je rijetkost i po formi i po sadržaju.

        „Prošlo je dvadeset godina otkako sam upoznao Hasana. Drago mi je da se ova monografija danas promoviše povodom 18 godina Distrikta. Kada sam ga upoznao shvatio sam da se radi o savršenom intelektualcu, čovjeku širokih pogleda, velikog srca, tople duše i darežljivom. Najsretniji sam bio kada je prihvatio da bude angažovan u nastavnom procesu na Ekonomskom fakultetu u Brčkom. On je jedan od rijetkih profesora s tako širokim spektrom djelatnosti, od teorijske ekonomije do kvantitativnih metoda, a da ne govorim o informatici, kibernetici, statistici, matematici itd. Vrijednost monografije teško je procijeniti jer je rijetkost i po formi i po sadržaju pošto profesor Hanić ima 50.000 autorizovanih stranica tekstova, 38 raznih udžbenika, da ne govorim dalje o njemu. Blago onom ko je uzme u ruke“, kazao je Tomić.

Promociji je prisustvovao i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević koji je uručio i poklon prof. dr. Hasanu Haniću.

„Vlada Distrikta prepoznala je značaj ove monografije jer je ona jedan putokaz mladim ljudima koji žele uspjeti u savremenom i danas veoma teškom, turbulentnom vremenu“, kazao je Bulčević.

Osim studenata i profesora brčanskog Ekonomskog fakulteta i učenika i nastavnika Ekonomske škole u Brčkom promociji su prisustvovali i predstavnici institucija Distrikta.