Program "Evropa za građane" dostupan i za Brčko distrikt BiH

25.7.2012. Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Igor Davidović potpisao je 20. jula 2012. godine u Briselu Memorandum o razumijevanju s Evropskom komisijom o pristupanju Bosne i Hercegovine programu zajednice „Evropa za građane“. U ime Evropske komisije Memorandum je potpisao generalni direktor Direkcije za komunikacije Evropske komisije Gregory Paulger (Gregori Paulger).

Image for news

Program „Evropa za građane“ ima za cilj približavanje ideja Evropske unije građanima te promovisanje aktivnog uključivanja građana u proces evropskih integracija. Potpisivanjem ovog memoranduma predstavnici lokalnih vlasti, nevladine organizacije, udruženja građana i drugi pravni subjekti u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu BiH kao njenog sastavnog dijela, stiču pravo da učestvuju u javnim pozivima već od septembra ove godine. Svi pozivi za predaju projekata dostupni su na http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.php

Program, čiji je budžet 215 miliona eura, počeo je 2007. godine i trajat će do 2013. godine. U njemu učestvuju zemlje članice EU, zemlje kandidati za članstvo u EU, kao i zemlje koje su u procesu približavanja EU. Na taj način se otvara mogućnost apliciranja zajedničkih projekata sa partnerskim organizacijama i institucijama iz evropskih zemalja.