Prijem predstavnika iz Ptuja i brčanske "Raje s Ficibajera"

11.5.2013. Predstavnici gradova Ptuj iz Slovenije i Banske Bystrice iz Slovačke boravili su u subotu, 11. maja 2013. godine, u Brčkom gdje ih je s predstavnicima brčanske "Raje s Ficibajera" u Gradskoj vijećnici primio zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Image for news

Na ovom sastanku razgovarano je o dugogodišnjoj saradnji, o desetim jubilarnim susretima sa Ptujem, a drugim po redu sa Banskom Bystricom, te su iskazana nastojanja da se u bliskoj budućnosti grad Ptuj pobratimi sa Brčko distriktom BiH.

2013-05-13-Inicijativa_bratimljena_s_Ptujem-2

Zahvalnost za topao i srdačan prijem, kao i ugodan boravak u Brčko distriktu BiH, iskazao je predstavnik Vlade iz Ptuja Marjan Nenadič, koji je potom prisutnima govorio o tom najstarijem mjestu u Sloveniji, sa željom da se grad Ptuj i Brčko pobratime.

Zadovoljstvo što se po deseti put druže s prijateljima iz Ptuja nije krio ni Mirza Abadžić, predstavnik "Raje s Ficibajera".

"Ptuj je grad mladih, poznat po obilježavanju kulturnih i sportskih manifestacija, s puno olimpijskih prvaka, i još dosta toga što se može ponuditi", kazao je Abadžić, te pozvao prisutne na druženje u popodnevnim satima na brčanskom izletištu Ficibajer gdje će se održati i malonogometni turnir veterana sportskog društva "Center" Ptuj, "Jugo" Banska Bystrica i "Raja s Ficibajera".

2013-05-13-Inicijativa_bratimljena_s_Ptujem-3

Zamjenik gradonačelnika Kadrić je ovom prilikom iskazao veliko zadovoljstvo što bi grad Ptuj mogao biti četvrti  grad, pored Samsuna, St. Louisa i Smederevske Palanke, s kojim bi se Brčko distrikt BiH pobratimio.

"Vjerujem da će uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Brčko distriktom BiH rezultirati izradom i realizacijom konkretnih projekata od zajedničkog interesa. Brčko je multietnički grad u kojem različiti narodi žive u međusobnoj toleranciji i to pozitivno iskustvo želimo prenijeti i drugima", istakao je Kadrić.

2013-05-13-Inicijativa_bratimljena_s_Ptujem-4

On je, također, izrazio spremnost za sve vidove saradnje i zahvalio predstavniku Vlade iz Ptuja za pokretanje inicijative bratimljenja.

2013-05-13-Inicijativa_bratimljena_s_Ptujem-5

Bratimljenjem dva grada planirano je povezivanje lokalnih zajednica i građana putem raznovrsnih aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, turizma i ekonomije.