Prijem kod gradonačelnika za učenike iz Rumunije i Bugarske

9.3.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr sci Miroslav Gavrić upriličio je u zgradi Gradske Vijećnice u Brčkom prijem za učenike iz Rumunije i Bugarske i njihove nastavnike koji, u sklopu projekta Akademije škola Centralne Evrope (ACES),  borave u Brčkom u posjeti svojim vršnjacima iz IV Osnovne škole.

Image for news

 

Gradonačelnik Gavrić je svim gostima poželio dobrodošlicu u Brčko i istakao da je čast biti domaćin mladosti Evrope. Gradonačelnik je zahvalio učenicima IV Osnovne škole na učešću u ovom projektu i u neformalnom razgovoru sa mladim gostima iz Rumunije i Bugarske istakao da se nada da će sličnih druženja biti još više, jesu su ovakvi projekti prilika za razmjenu iskustava ali i povezivanje mladih širom Evrope.

2012-03-09-Prijem_ucenici-2

„Jedva čekam da Brčko distrikt BiH bude dio Evrope i nadam se da će ove genaracije koje su ugostile svoje vršnjake to i doživjeti kada budu punoljetne“, zaključio je Gavrić.

Nastavnik Engleskog jezika u IV Osnovnoj školi Miodrag Mančić istakao je da ACES okuplja učesnike iz 15 zemalja Centralne Evrope te da je ove godina tema volontiranje.

„ IV Osnovna škola već četiri godine učestvuje u projektima ACES-a. Do sada smo sarađivali sa školama iz Srbije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske a ove godine partneri sa kojima radimo na zajedničkom projektu su učenici i nastavnici iz Rumunije i Bugarske.

Proteklih dana, za vrijeme njihovog boravka u Brčkom, posjetili smo starački dom i azil za životinje, uljepšavali grad sa radnicima JP „Komunalno“ d.o.o. te razvili saradnju sa organizacijom koja se bavi djecom sa posebnim potrebama a sve sa ciljem da kod naših učenika probudimo osjećaj za doprinos društvu kroz volontiranje“, zaključio je Mančić.

2012-03-09-Prijem_ucenici-3

Prijem za učenike upriličen je povodom 12. godišnjice Brčko distrikta BiH a ovom prilikom gradonačelnik je prisutnima predstavio njihove vršnjake Stefana Tufegdžića i Muhameda Hadžića koji su rođeni na dan uspostavljanja Distrikta 8.3.2000. godine.