Prijem članova Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika

18.3.2014. Predstavnici Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika "Bubreg" Brčko distrikta BiH, posjetili su danas u Gradskoj vijećnici gradonačelnika dr. Antu Domića i ovom prilikom iznijeli neke od problema s kojima se susreću, kao i vrlo značajna pitanja koja tište bubrežne bolesnike.

Image for news
Predsjednica udruženja Željka Ljubičić ukazala je na neophodnost donošenja Zakona o transplantaciji u Brčko distriktu BiH s obzirom da u BiH, izuzev kantonalnih, nema jedinstvene liste bolesnika kojima je potrebna transplantacija. U našem gradu transplantaciju trenutno čeka desetak osoba, stoga je bitno omogućiti pacijentima da budu na listama čekanja u zemljama okruženja, kao što je Republika Hrvatska, gdje se operacije transplantacije vrše na visokom nivou.
Također su iznijeli zahtjeve da kao osobe bez funkcije jednog od vitalnih organa treba da, po primjeru entiteta gdje se bubrežni bolesnici smatraju stopostotnim invalidima, budu u programu invalidnine. Sagledavani su problemi nedostatka nefrologa u Dijaliznom centru u Brčkom s ciljem iznalaženja načina i modela kojim bi se omogućio njegov dolazak jednom sedmično, kao i prisustvo dijalizama kada se ukaže potreba. S druge strane, izrazili su zadovoljstvo transportom na dijalizu, kao i samom dijalizom, lijekovima i tehničkim osobljem.
Prilikom ovog susreta dr. Domić je iskazao spremnost u pružanju podrške ovom udruženju pri iznalaženju rješenja za probleme na koje nailaze zbog svoje bolesti. Napomenuo je da je 13. marta obilježen Svjetski dan bubrega te ukazao na važnost podizanja svijesti o životno važnoj ulozi bubrega i širenju poruke da su bolesti bubrega česte, štetne, ali i da se mogu liječiti.