Prezentovani standardi GS1 udruženja i doniran bar kod čitač Inspektoratu Brčko distrikta BiH

26.4.2013. Predstavnici Udruženja GS1 za automatsku identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima boravili su danas u Brčko distriktu BiH gdje su se sastali sa gradonačelnikom dr. Antom Domićem, prezentovali rad i aktivnosti udruženja, te razgovarali o primjeni bar kod brojeva u BiH i donirali jedan bar kod čitač za potrebe Inspektorata Brčko distrikta BiH.

Image for news

Naime, ovo udruženje, sa sjedištem u Sarajevu, jedina je članica iz BiH u Međunarodnoj organizaciji GS1 AISBL iz Brisela.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja GS1, direktorica Saliha Osmanagić, potpredsjednica Sanela Hadžajlić, stručni saradnik Adi Turković i savjetnik Emir Mehmedbašić.

"GS1 bar kod čitač je svjetski brendiran kvalitet. Proizvodi s ovakvim bar kod brojevima mogu se neometano upotrebljavati i kretati po cijelom svijetu", naglasila je Osmanagićeva, uz iskazana očekivanja nastavka saradnje sa Distriktom s ciljem osiguranja pomoći privrednicima u primjeni GS1 standarda.

Prezentovani_GS1_standardi-2

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić zahvalio je na donaciji i dodao da će ova moderna i kvalitetna donacija zasigurno doprinijeti boljem upravljanju poslovnim procesima, razmjenom neophodnih podataka te daljem osavremenjavanju rada Vladinih institucija.

GS1 bar kod brojevi su jedinstveni brojevi koji se mogu dodjeljivati proizvodima, logističkim jedinicama, lokacijama, uslugama te osnovnim sredstvima. Imaju istu ulogu i važnost kao i matični broj fizičkog lica, jer trebaju pružati tačnu i pouzdanu informaciju i o privrednom subjektu i o proizvodu. Korist bar kod broja ogleda se u smanjenju troškova, ostvaruju se uštede na vremenu, a maksimalno je povećana tačnost i efikasnost upravljanja u cijelom lancu snabdijevanja.

Da će donacija bar kod čitača omogućiti kvalitetno iščitavanje i elektronsku komunikaciju sa zemljama koje ga, također, posjeduju, potvrdio je Zoran Gajić, glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH.