Prezentovani dokumenti u vezi s projektom energetske efikasnosti

4.12.2015. Predstavnicima odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH i članovima Vlade na jučerašnjem sastanku u Gradskoj vijećnici prezentovana su konceptualna rješenja i prethodne studije, kao nastavak ranije započetih aktivnosti, a u vezi s projektom energetske efikasnosti.

Image for news
Naime, uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Brčko distrikt BiH je sudjelovao u projektu osiguravanja tehničke asistencije koji se odnosi na energetsku efikasnost.
Ideja je bila da se uradi jedan projekat u svakom od entiteta i u Brčko distriktu BiH, koji je obuhvatao kompletno snimanje stanja, budžete, iznalaženje optimalnih rješenja, prijedloge intervencija na tim objektima, studije uticaja na okoliš i tenderske dokumente za daljnji rad.
U tom smislu je izrađen niz dokumenata radi omogućavanja energetske efikasnosti za javne objekte u Brčko distriktu BiH uključujući zgradu Vlade, Policije, Dom zdravlja i Bolnicu. Što se tiče ovog projekta data je mogućnost da se na osnovu tehničke dokumentacije dalje traže sredstava od strane kreditora i donatora, uključujući i međunarodne finansijske institucije.
Jedan od narednih koraka, kako je istaknuto tokom sastanka, jeste službeno uručivanje navedenih dokumenata Brčko distriktu BiH te iznalaženje mogućnosti implementacije.