Prezentovana studija izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“

27.9.2017. Studiju izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“, koju su finansirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i švedska agencija SIDA, poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH danas su prezentovali konsultanti EBRD-a.

Image for news

„Riječ je o projektu izgradnje glavnog transportnog cjevovoda koji bi išao trasom zaobilaznice oko Brčkog,  prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda u Brčko distriktu BiH. Vrijednost projekta je 16,9 miliona eura, uz grant EBRD-a od 5,6 miliona eura za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je Mićo Stevanović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH.

On je pojasnio da bi realizacija ovog projеkta osigurala da se od Fabrike vode u Plazuljama glavnim transportnim cjevovodom voda dovede do bazena u Potočarima, odakle bi se osiguralo snabdijevanje prigradskih naselja u pet pravaca. Osim toga, kako je rekao Stevanović, osigurala bi se stabilizacija pritiska i vodosnabdijevanja u gradu.

„Prezentovali smo rezultate studije koju smo radili po pozivu EBRD-a za izradu studije vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Brčko distriktu BiH. Uradili smo tehničku procjenu inovacija svih aspekata projekta, uključujući i ekološke i socijalne aspekte“, istakao je Lingner. On je pojasnio da bi projekat bio realizovan u tri faze.

„U prvoj fazi bi se angažovao konsultant koji bi pomogao JP „Komunalno Brčko“ u nabavci radova i usluga, a sami radovi bi bili realizovani u dvije tranše od kojih bi se prva odnosila na projekte vodosnabdijevanja a druga na projekte kanalizacionih sistema“, rekao je Lingner.

Ukoliko dobije podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i prođe odgovarajuću proceduru na nivou BiH, realizacija projekta počela bi 2019. godine, dok bi otplata kredita počela 2023. godine.