Prezentovan plan evakuacije škola


3.4.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šefovi Odjeljenja za javnu sigurnost i Odjeljenja za obrazovanje Uroš Vojnović i Momčilo Poljić prisustvovali su današnjoj prezentaciji u Vijećnici koja je u organizaciji Odjeljenja za javnu sigurnost, a na kojoj je predstavnik njemačke konsultantsko-projektantske kuće Miroslav Kojadinović predstavio "Plan evakuacije škola" u vezi sa zaštitom i spašavanjem djece u školskim objektima.


Image for news
Tom prilikom prezentovan je pilot projekt – Plan evakuacije Pete osnovne škole na Klancu, koja je sagrađena 2003. godine po evropskim standardima, te je u skladu sa zakonskim odredbama ukazano na izvjesne nedostatke, kao i šta se sve moglo bolje napraviti. Šef resornog odjeljenja Uroš Vojnović istakao je da ovo odjeljenje u sklopu Vlade Brčko distrikta BiH teži da poveća sigurnost djece u tim objektima.
DSC_0949
 
"Plan evakuacije smatramo sastavnim dijelom svakog objekta. U saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje i gospodinom Kojadinovićem, koji je stručnjak za ovu oblast i primjenjuje evropsko zakonodavstvo i standarde, težimo da buduće školske građevine i objekti budu dovedeni na evropski nivo te da ispravimo nedostatke na već postojećim objektima. U naredna tri mjeseca očekujem da će svaka škola imati plan evakuacije, ali uz taj plan će morati da postoji niz radnji koje moramo da uradimo da bi te škole bile još sigurnije jer se sigurnost uvijek može unaprijediti", kazao je Vojnović. Podsjetio je da je to ujedno i cilj Odjeljenja za javnu sigurnost kroz akciju "Moj grad se sprema", ističući kako će se tek kroz naredni period nastojati da dostignu evropske vrijednosti u građevinarstvu i sigurnosti. Naglasio je da je najprije potrebno poraditi na zakonodavnoj aktivnosti kako bi se postigli jasni standardi u građevinarstvu, ukazujući u tom pogledu na saradnju sa Odjeljenjem za obrazovanje.
Momčilo Poljić, šef Odjeljenja za obrazovanje, naglasio je da će stanje svih osnovnih i srednjih škola te predškolskih objekata biti sagledano s ciljem postizanja maksimuma kada je u pitanju sigurnost djece u tim objektima.
"To prvenstveno predstavlja protupožarne puteve, planove evakuacije kao i provjeru hidrantske mreže kako bi to bilo osposobljeno. Nadam se da ćemo do početka sljedeće školske godine imati osigurane elementarne uslove s obzirom da su mnogi naši objekti stari i nisu projektovani i građeni u skladu sa standardima za sigurnost. Ne radi se o velikim ulaganjima, ali bi bila značajna u slučaju da se dogodi nesreća", upozorio je Poljić.
Miroslav Kojadinović, angažovani konsultant na ovom projektu, objasnio je da su na primjeru Pete osnovne škole pokazani požarni putevi kao i zaštita od požara te je definisana čitava zgrada u smislu sistemskog planiranja što podrazumijeva sve hodnike i izlaze pri evakuaciji.