Prezentovan novi Zakon o javnim nabavkama BiH

10.11.2014. Na jutrošnjem Kolegiju, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove je članovima Vlade Brčko distrikta BiH prezentovalo novi Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Image for news
S tim u vezi predočena su rješenja predviđena novim zakonom, kao i obaveze ugovornih organa u smislu donošenja odgovarajućih podzakonskih akata.
Naime, Parlamentarna skupština BiH je u maju mjesecu usvojila novi Zakon o javnim nabavkama BiH čija se primjena očekuje od 27. novembra 2014. godine.
Postojeće zakonsko rješenje koje reguliše ovu oblast nije imalo značajnih izmjena u odnosu na tekst Zakona koji je usvojen u oktobru 2004. godine, a kroz godine njegove primjene u praksi su se pokazala određena ograničenja kako za ugovorne organe tako i za ponuđače.
Stoga je na nivou države bilo potrebno usvojiti novi Zakon o javnim nabavkama BiH iz dva ključna razloga i to:
- Zahtjeva Evropske unije da se postojeće zakonodavstvo iz ove oblasti uskladi sa direktivama EU, kao i
- da se otklone neki nedostaci postojećeg zakonskog rješenja koji su stvarali probleme u praksi kako za ugovorne organe tako i za ponuđače.
S obzirom da se radi o veoma važnoj oblasti naglasak je na što većoj transparentnosti samih postupaka javnih nabavki od objave obavještenja, dostave tenderske dokumentacije, obavještavanja ponuđača, objave izvršenje ugovora na web stranici ugovornog organa.
Novo zakonsko rješenje, između ostalog, predviđa:
- veću transparentnost u postupcima javnih nabavki na način da se sva obavještenja objavljuju na web stanici Agencije za javne nabavke BiH,
- pojednostavljuje se procedura dostave ponuda odnosno prateće dokumentacije za potencijalne ponuđače, te se time smanjuju troškovi pripreme ponuda što opet dovodi do većeg broja učesnika u postupcima, kao i
- uvođenje potpuno novih postupaka javnih nabavki.