Predstavnici vlasti Distrikta gostovali u emisiji "Žikina šarenica"


9.6.2013. Gosti jedne od najgledanijih emisija državne televizije Srbije "Žikina šarenica" u nedjelju, 9. juna 2013. godine, bili su predstavnici vlasti Distrikta, gradonačelnik dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Đorđa Kojić, kao i tri kulturno umjetnička društva s područja Distrikta: HKUD Bijela, grupa Omera Bikića iz Maoče te Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“. O brčanskoj tradicionalnoj narodnoj baštini u ovoj emisiji je govorila  Dragica Panić-Kašanski, etnomuzikolog iz Brčkog.



Image for news

2013-06-10-Zikina_sarenica-2

"Brčko distrikt BiH je mamac za razne televizije s obzirom da je specifikum lokalne zajednice koja ima poseban status i suverenitet u sklopu Bosne i Hercegovine“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

2013-06-10-Zikina_sarenica-3

Dr. Domić je još dodao da je situacija Distrikta u pogledu toga da sva tri naroda zajednički žive, rješavaju važna i teška pitanja, s više ili manje uspjeha, bila zanimljiva za urednika ove emisije.

2013-06-10-Zikina_sarenica-4

"Ovo je bila prilika za pokazivanje kulturnih vrijednosti koje imamo, a nastojalo se i približiti funkcionisanje Distrikta", rekli su zamjenik gradonačelnika Kadrić i predsjednik Skupštine Đorđa Kojić.

2013-06-10-Zikina_sarenica-6

"Šarenica" je emisija kolažnog tipa autora i voditelja Živorada Nikolića koja se emitira subotom i nedjeljom na RTS, donji prag gledanosti je 1.400.000. U emisiji posebno mjesto imaju tradicija odijevanja, graditeljstva, kulinarstva, a emitira se punih 8 godina subotom i nedjeljom uz učešće velikog broja sagovornika, svakog ko ima nešto zanimljivo da kaže, prikaže, odigra, otpjeva.

2013-06-10-Zikina_sarenica-7

Nikolić je nakon emisije novinarima kazao da mu je privilegija ugostiti u emisiji razne umjetnike i ljude koji postižu određene rezultate u regiji, kao što je bio slučaj s predstavnicima iz Distrikta.

2013-06-10-Zikina_sarenica-5