Predstavnici Vlade i Skupštine Distrikta posjetili poplavama zahvaćena područja u Vučilovcu

9.4.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, kao i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić i potpredsjednik Adem Ribić obišli su jučer u Vučilovcu desetak kuća i  tridesetak dvorišnih objekata koji su, usljed probijanja Savskog nasipa, poplavljeni.

Image for news

Izvršna i zakonodavna vlast Distrikta obećala je mještanima i rukovodstvu ove mjesne zajednice kratkoročnu i dugoročnu pomoć.

Gradonačelnik Domić je naglasio da će već sutra na vanrednoj sjednici Vlade inicirati dio sredstava iz budžeta za saniranje oštećenog nasipa na Savi kod Vučilovca. Prokopavanjem kanala dužine omogućilo bi se sakupljanje podzemnih voda koje su uzrok poplava u najvećem dijelu ovog povratničkog mjesta.

„Da bi se problem u potpunosti riješio potrebno je da Odjeljenje za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH sagleda kompletnu situaciju“, zaključio je Domić.

2013-04-10-Poplave_Vucilovac-2

Da je situacija alarmantna kao i da je neophodno brzo preduzimanje adekvatnih mjera složili su se predstavnici Skupštine Brčko distrikta BiH Kojić i Ribić.

2013-04-10-Poplave_Vucilovac-1

Ljubiša Ostojić, predsjednik MZ Vučilovac, podsjetio je da problemi s poplavama na ovom području traju još od 2002. godine, kada su se mještani vratili u svoje kuće i imanja. Također, iskazao je nadu da će se nakon današnje posjete predstavnika vlasti Distrikta ovaj problem konačno početi rješavati.