Predstavnici izvršne vlasti Distrikta s generalnim konzulom Republike Turske

17.2.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić danas su se u zgradi Vijećnice sastali s generalnim konzulom Turske u Banjoj Luci Oğuz Kılıç. Na sastanku je bilo riječi o privrednoj saradnji i mogućnostima za ulaganje Turske u Brčko distrikt BiH.

Image for news

Konzul Kilic istakao je da je formiranje Konzulata još uvijek u toku te da je stupio na dužnost u septembru prošle godine, a sve s ciljem, kako je naglasio, dodatnog jačanja odnosa Turske i BiH. Osim novoformiranog Konzulata u Banjoj Luci, Republika Turska ima otvorenu Ambasadu u Sarajevu i Konzulat u Mostaru. 

Konzul je izrazio spremnost za pomoć u ostvarivanju kontakata između turskih investitora i Brčko distrikta BiH s ciljem stvaranja prilika za ulaganja na ovim prostorima kao i novih polja saradnje. 

Čelnici izvršne vlasti predstavili su konzulu prednosti Brčko distrikta BiH koje se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, nadležnosti nad zakonodavnom i izvršnom vlasti, stabilnim finansijskim sistemom i nizom zakonskih olakšica koje distrikt Brčko nudi privrednicima, u odnosu na entitete.

Razgovarajući o budućim projektima koji će stvoriti dodatne konkurentske prednosti Brčko distrikta BiH spomenuta je izgradnja autoputa Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd kao i revitalizacija „Luke Brčko“ za šta je Distrikt uložio 10 miliona eura. 

S obzirom da je Brčko distrikt BiH grad pobratim s gradom Samsunom u Republici Turskoj već dugi niz godina razgovarano je i na temu intenziviranja saradnje dva grada.