Представници институција БиХ и Републике Хрватске о уклањању авио-бомби из ријеке Саве

12.3.2012. Представници  ресорних институција Босне и Херцеговине и Републике Хрватске разговарали су данас у Градској вијећници у Брчком са градоначелником Брчко дистрикта БиХ др сци Мирославом Гаврићем  и шефом Одјељења за јавну безбједност у Влади Брчко дистрикта БиХ Ермином Џиндићем о начину уклањања авио-бомби које се налазе на међународном пловном путу у ријеци Сави између Славонског и Босанског Брода  те између  Брчког и Гуње.

Image for news

Замјеник команданта Службе за цивилну заштиту Управе за заштиту и спасавање Републике Хрватске Дамир Чемерин рекао је након састанка да се поменуте авио-бомбе налазе у ријеци Сави више од 50 година те да је заједнички интерес обје државе да се оне уклоне јер представљају потенцијалну опасност.

"Још једном је неопходно детаљно утврдити тачну локацију како бисмо знали у чијој је формалној надлежности њихово уклањање, а капацитети за рјешавање проблема постоје у обје државе. Настојаћемо да овај посао урадимо у периоду док је водостај ријеке Саве низак ", рекао је Чемерин.

2012-03-12-Uklanjanje_bombe-2

Помоћник министра безбједности БиХ Самир Агић нагласио је да ће према закључцима са данашњег састанка у наредном периоду услиједити размјена одређених међудржавних аката по надлежностима те финализирање начина за вађење и отклањање поменутих бомби.

"Највјероватније  да ће институције Босне и Херцеговине бити носиоци активности вађења обје бомбе, а колеге из Хрватске пружиће помоћ у складу са постојећим Међудржавним споразумом о овим питањима", додао је Агић.

Авио-бомбе налазе се у ријеци Сави још од Другог свјетског рата, а њихова појединачна тежина износи 120 килограма експлозива.