Predstavnice Udruženja žena iz Banje Luke u posjeti Brčko distriktu BiH

15.2.2013.


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici predstavnice Udruženja žena iz Banje Luke te je razgovarano o stvaranju uslova za uspostavljanje institucionalnih mehanizama za rad na pitanjima ravnopravnosti spolova u Brčko distriktu BiH.


Image for news
Gradonačelnik je istakao da su predstavnice ovog udruženja osmislile projekat u koji su uključile i Brčko.
"Potrebno je napraviti plan djelovanja institucionalnog rješavanja rodne ravnopravnosti kao i izvjesne pravne norme koje će se implementirati i zakonski uspostaviti", dodao je gradonačelnik Domić.
U tom planu je značajna uloga civilnog društva, posebno medija u smislu javnog prezentiranja potrebe rodne ravnopravnosti.
Taj projekat bi se trebao realizovati u toku ove godine. Pored gradonačelnika, podršku je dao i potpredsjednik Skupštine Adem Ribić te su imenovani savjetnici Delfa Dejanović i Ljubiša Lukić kao kontakt osobe u provođenju ove saradnje.
Nada Golubović, predsjednica upravnog odbora ovog udruženja, podsjetila je da na državnom nivou postoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, te da već dvije godine sarađuju u vezi s ovim pitanjima s izvršnom vlasti na nivou entiteta. Međutim, u Brčko distriktu BiH ne postoje gender mehanizmi već samo Komisija za ljudska prava pri Skupštini.
"Nadamo se da će se već ove godine napraviti prvi koraci ka uspostavi tih mehanizama u Distriktu", istakla je predsjednica Upravnog odbora Udruženja žena Nada Golubović.