Predstavljen projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” u Brčko distriktu BiH

19.4.2016. Prezentacija aktivnosti projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini” u Brčko distriktu BiH, jedne od 13 jedinica lokalne samouprave (JLS) koja je izabrana na osnovu javnog poziva, održana je danas u prostorijama Gradske vijećnice u Brčko distriktu BiH.


Image for news
Na ceremoniji prisutnima i predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Tomislav Stjepanović, menadžerica projekta Majda Ganibegović iz Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) te predstavnici odabranih mjesnih zajednica.

2016-04-19-Jacanje_MZ-1

„Želimo i u budućnosti više uključivati mjesne zajednice u donošenje važnih odluka kako bismo stvorili bolje uslove da građani ostaju i žive u svojim mjesnim zajednicama”, kazao je dr. Anto Domić. On je dodao da je osim finansiranja važnija edukacija ljudi na osmišljavanju projekata, njihovom kreiranju, realiziranju i dugoročnom stavljanju u funkciju.

Naime, ovaj projekat je zajednička inicijativa vlada Švicarske i Švedske, a njegova vrijednost je 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će uticati na poboljšanje kvaliteta života 300.000 ljudi.

Mjesne zajednice koje su odabrane za učešće iz Brčko distrikta BiH su: MZ Gornja Skakava, MZ Dubrave, MZ Donji Brezik, MZ Grčica, MZ Maoča i MZ Brezovo Polje.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da podstakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko distrikta BiH i oba entitetska saveza općina i gradova.

„Imajući u vidu da su mjesne zajednice jedno od ključnih sredstava kako bi se postigao taj cilj želimo da se unaprijedi njihova funkcija i djelovanje. Potrebno je napraviti sistemsko rješenje kako će mjesne zajednice postići veći angažman”, izjavila je Majda Ganibegović, projektna menadžerica UNDP BiH.