Predstavljen Program obilježavanja 16. godišnjice Brčko distrikta BiH

26.2.2016. Nakon završnog sastanka članova Organizacionog odbora, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić predstavio je danas na konferenciji za medije konačan Program povodom obilježavanja 16. godišnjice Brčko distrikta BiH.


Image for news
Od 2. do 15. marta program će obuhvatiti, između ostalog, finale Kupa BiH u ženskoj odbojci, izložbu slika u spomen Slobodana Dimitrijevića, svečanu akademiju, koncert pjevača zabavne muzike Harija Mata Harija na Trgu mladih u Brčkom, tradicionalni festival „Dječija mašta može svašta“, manifestaciju „Čarolija boja, riječi i zvuka“, „Međunarodni šahovski turnir“, smotru folklora „Brčaci svome gradu“ uz ručak za prisutne učesnike i građane, 7. otvoreno prvenstvo Brčko distrikta BiH u karateu, stonoteniski turnir, boksersku reviju i  druge manifestacije.

Gradonačelnik dr. Domić je istakao da je proslava šesnaeste godišnjice Distrikta obilježena nizom kulturnih i sportskih manifestacija te svečanom akademijom kao centralnim događajem, koji će u Brčkom okupiti ljude iz privrednog, kulturnog, sportskog i političkog života Distrikta, ali i drugih gradova te predstavnike međunarodne zajednice.

Prema riječima gradonačelnika svečanost  Dana Distrikta namijenjena  je svim građanima  ove  lokalne zajednice, a  za  pokrivanje troškova  njenog održavanja iz budžeta je izdvojeno 170 hiljada KM.

Odgovarajući na upite novinara o najavljenim protestima poljoprivrednika i studenata privatnih univerziteta gradonačelnik je kazao da je Brčko distrikt BiH složena društvena zajednica podsjećajući da smo i do sada bili u sličnim situacijama i za vrijeme OHR-a, iz kojih se izlazilo.

Dr. Domić je izrazio nadu da će biti pronađeno rješenje za probleme u visokom obrazovanju, jer razgovori koji se ovih dana intenzivno vode ukazuju da postoji saglasnost u tom pogledu. On je također izjavio da je iz medija saznao za proteste studenata privatnih fakulteta i poljoprivrednih proizvođača s područja Brčko distrikta BiH, koji su najavljeni za 8. mart, na Dan Distrikta.

„Kada je riječ o poljoprivrednim proizvođačima, podsjećam da smo u protekle tri godine za podsticaje u toj djelatnosti podijelili oko 30 miliona KM. Toliko novca za tu namjenu nijedna ranija Vlada Brčko distrikta BiH nije izdvojila“, naglasio je gradonačelnik Domić i napomenuo da je dao zadatak svojim savjetnicima da utvrde razloge zbog kojih poljoprivrednici s područja Distrikta najavljuju proteste.

Program obilježavanja 16. godišnjice Brčko distrikta BiH

2016-02-26-Press_16_godisnjica_BD_BiH-2