Predsjednik Evropskog pokreta u posjeti Brčko distriktu BiH

18.3.2015. Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo posjetio je danas Brčko distrikt BiH, gdje je imao službeni susret sa gradonačelnikom Brčkog dr. Antom Domićem.

Image for news
Nedavno potpisani protokol o „Evropskom partnerstvu“ u okviru procesa EU integracija Bosne i Hercegovine između Brčko distrikta BiH i Evropskog pokreta govori u prilog tome da su partneri ozbiljno shvatili svoje obaveze, što pokazuje i treća posjeta predsjednika Evropskog pokreta Brčkom u kratkom vremenskom periodu.

Glavna tema današnjeg razgovora bila je mogućnost partnerskog učešća i realizacije društveno značajnih projekta „Obilježavanje Dana Evrope u BiH 2015“ i „Poslovni lobi/pool u BiH“, čiju realizaciju priprema Evropski pokret u saradnji sa svojim partnerskim organizacijama.

Tokom susreta s gradonačelnikom Domićem, gosp. Praštalo je istakao da je obilježavanje Dana Evrope u BiH značajan projekat, koji na najbolji način promoviše kapacitete lokalne zajednice – partnera u projektu. U realizaciji ove manifestacije učešće uzimaju eminentne osobe iz političkog i javnog života država regije, kao i predstavnici diplomatskog kora i niz javnih društveno istaknutih pojedinaca iz naše zemlje.

Projekat “Poslovni lobi u BiH“ bi prema mišljenju predsjednika Evropskog pokreta mogao prerasti u jedan od najznačajnijih projekata u našoj zemlji jer mu je cilj da pokrene lobi poslovnih subjekata koji bi, pored uspješnih kompanija, trebalo da čine funkcionalne lokalne zajednice i visokoobrazovne institucije. S obzirom da ova inicijativa neće biti ograničena samo na BiH, cilj je da se u partnerstvu i saradnji s državnim institucijama i diplomatskim predstavništvima u BiH doprinese stvaranju boljeg poslovnog okruženja u našoj zemlji i regiji.

Gradonačelnik Domić je zahvalio Evropskom pokretu što je za realizaciju društveno značajnih projekata predložio Brčko distrikt BiH dodajući da ova lokalna zajednica ima potencijala, dobre volje i spremnosti svih subjekata da bude pozitivan primjer i u procesu EU integracija, ali jednako tako i na polju jačanja poslovnog okruženja.

Praštalo je informisao svog domaćina da su ugledne i uspješne kompanije u BiH podržale i pristupile projektu osnivanja poslovnog lobija, a da je službeno osnivanje i realizacija prvih aktivnosti planirana za maj i juni mjesec tekuće godine u sklopu obilježavanja Dana Evrope u našoj zemlji.