Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u posjeti Distriktu

24.1.2013. Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Radoje Vidović i poslanici u Domu naroda Ivo Tadić i Mijo Matanović boravili su danas u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje su se sastali s gradonačelnikom dr. Antom Domićem.

Image for news

2013-01-24-Predsjedavajuci_Doma_naroda_Parlamenta_Federacije-2

Razgovarano je o općim prilikama u Brčko distriktu BiH, saradnji tri konstitutivna i ostalih naroda koji žive u Brčkom, značajnim projektima i načinu funkcionisanja brčanskih institucija, samostalnom funkcionisanju Distrikta nakon zatvaranja Ureda OHR-a kao i o problemima u vezi s entitetskim državljanstvom pri procesu glasanja građana Distrikta na općim izborima.

"Dobili smo potvrdu da će nam predstavnici zakonodavne vlasti Federacije pomoći u rješavanju problema u smislu smanjenja nameta prilikom dodjele entitetskog državljanstva. Složili smo se da bi se, ukoliko budu postojali različiti standardi pri dodjeli entitetskog državljanstva, moglo desiti da građani Distrikta biraju opciju koja je jeftinija, a ne onu koju žele", istakao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je prilikom razgovora konstatovano da je Brčko distrikt BiH stalna kategorija koja treba nastaviti funkcionisati, ali koju treba i nadograđivati u smislu uspostavljanja potpunije ravnopravnosti.

"Uprkos tome što imamo mehanizme afirmativnih glasova i nacionalni kvorum u Skupštini, nemamo sistem rotacije u Brčkom. Sva tri naroda imaju pravo i potrebu da po automatizmu obnašaju dužnost na svim važnim pozicijama u Brčkom, a znamo da u skladu s brojnošću naroda takve mehanizme ne možemo ostvariti kroz izborni proces nego ih treba propisati Statutom", zaključio je gradonačelnik Domić.

Radoje Vidović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, istakao je da je Brčko pozitivan primjer uređenja multinacionalne sredine.

"Poštujući Arbitražnu odluku i ustavni položaj Distrikta mi ćemo pomoći Brčkom u skladu sa svojim mogućnostima. Nismo bili u potpunosti upoznati s problemom kod izbora entitetskog državljanstva i u narednom periodu ćemo biti u koordinaciji s Brčanskom vladom te nastaviti razgovore s ciljem rješavanja ovog problema", zaključio je Vidović.