Potpisani ugovori o dodjeli sredstava grantova za nevladin sektor

9.5.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić potpisao je danas ugovore sa 115 predstavnika mjesnih zajednica, boračkih i drugih nevladinih udruženja i organizacija koje djeluju na području Distrikta i kojima su dodijeljena sredstva predviđena u budžetu za fiskalnu 2013. godinu za finansiranje njihovih aktivnosti.

Image for news

"U budžetu za ovu godinu planiran je grant u iznosu od oko milion konvertibilnih maraka za rad udruženja koje čine nevladin sektor u Distriktu. Brčko je lokalna zajednica u kojoj je veoma razvijeno civilno društvo, a jedini izvor finansiranja aktivnosti brojnih udruženja i organizacija je budžet", rekao je gradonačelnik Domić.

2013-05-09-Dodjela_grantova-2

Dr. Domić je istakao da bi ovaj veliki iznos od milion konvertibilnih maraka, s obzirom na rad i učinak pojedinih organizacija, za neke mogao biti i veći.

"Nastojalo se poboljšati projekte s kojima ove organizacije apliciraju za grantove Vlade, ali isto tako pooštrava se i kontrola utroška tih sredstava jer standardi koji vrijede moraju se poštovati kako bi se unaprijedilo civilno društvo, kao i opšti milje života", naglasio je Domić.

2013-05-09-Dodjela_grantova-3

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Brčko distrikta BiH Salih Delić kazao je da je za ratne vojne invalide Brčko distrikta BiH dodijeljen grant od 30.000 KM koji je uvećan za 10.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, ističući prigovor zbog toga što kasni podjela grantova, a većinu sadržaja moraju realizovati s početka godine.