Potpisan ugovor s investitorom o kupovini Bosnaploda


1.7.2015. Na konferenciji za medije, upriličenoj povodom početka realizacije projekta putem višemilionske investicije u Bosnaplod d.d. Brčko, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i direktor Bosna Bank International Amer Bukvić potvrdili su da je danas potpisan ugovor s investitorom o kupovini ove kompanije.


Image for news

Bosnaplod je kupila kompanija Zeraa Investment iz Dubaija u vrijednosti od šest miliona konvertibilnih maraka, a Bosna Bank International je u svojstvu voditelja i konsultanta od strane investitora. Ovo je dobra vijest za Brčko, ali i za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je veoma ozbiljan investitor ušao u našu zemlju zainteresovan za investiranje u poljoprivredu. Cilj ovog projekta je da se napravi najveći poljoprivredni proizvođač u BiH u narednom periodu“, istakao je Bukvić, dodajući da je proces kupovine brčanskog Bosnaploda započeo prošle godine u okviru aktivnosti Sarajevo Business Foruma i promocije poljoprivrednih potencijala BiH.
„Nadamo se da će ovo biti jedan novi početak za poljoprivrednike u Brčko distriktu BiH, za sve male proizvođače voća i povrća, jer će im biti osiguran otkup. Mislim da će Bosnaplod poslije ove akvizicije postati puno veća kompanija nego što je ikad bila u svojoj historiji. Berba višnje je već počela, a nakon toga slijedi berba šljive i širenje na čitavo područje BiH“, dodao je Bukvić.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da ga raduje i činjenica što poljoprivredni proizvođači više neće strepiti zbog otkupa svojih proizvoda jer će Bosnaplod otkupljivati voće i povrće od svih proizvođača.

DSC_1357

„Kada sam postao gradonačelnik prije dvije godine prva tvornica koju sam posjetio je bio Bosnaplod. Tamo sam zatekao radnike koji su bili očajni i tražili spas. Danas sam ponosan što smo uspješno vodili stečajni postupak i dobili investitora koji će ulagati u ovu kompaniju s ciljem zapošljavanja i razvoja poljoprivrede. Ovo je početak jednog dobrog puta koji će prehrambenu industriju, kao jednu od odrednica strateškog razvoja Distrikta, dovesti na poziciju koja joj pripada. Imamo tradiciju, imamo poziciju, sada imamo i korektnog investitora koji će razvijati ovu djelatnost. Vlada Distrikta stoji na raspolaganju investitoru u smislu pružanja podrške, jer želimo zaposliti što više ljudi“, zaključio je gradonačelnik dr. Domić.
Na kraju današnje konferencije direktor BBI banke Amer Bukvić čestitao je za naporan rad posebno gradonačelniku i zamjeniku gradonačelnika Brčko distrikta BiH, zatim investitoru, osoblju Sarajevo Business Foruma, stečajnom upravniku i svima koji pomažu da se stvori budućnost za Bosnaplod i ponovni razvoj poljoprivrede u regiji.