Potpisan ugovor o građenju između Vlade Brčko distrikta i Vlade Republike Srpske

25.3.2011. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Vlade Republike Srpske Petar Đokić potpisali su ugovor o građenju između Vlade Brčko distrikta BiH i Vlade Republike Srpske. Ugovor se odnosi na izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Brčkom, namijenjenog za smještaj 37 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Ovaj ugovor proistekao iz ranije potpisanog Protokola o međusobnim obavezama dviju vlada, čime se nastavlja realizacija programa potpunog stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija i Ugovora o prenošenju prava građenja, koji je potpisan decembra prošle godine.

Image for news
Gradonačelnik Pajić istakao je da je Vlada Brčko distrikta BiH bila obavezna osigurati lokaciju i infrastrukturu za gradnju ovog stambenog objekta, što je aktivnostima Vlade i Skupštine Brčko distrikta i ispoštovano. On je istakao da je u Budžetu Brčko distrikta izdvojeno 250.000 KM za zemljište i infrastrukturu za ovaj objekat namijenjen srpskim boračkim kategorijama, kao što su osigurana sredstva i za ovu populaciju iz druga dva naroda te izrazio nadu da će i sa Vladom Federacije BiH uskoro biti potpisan ovakav ugovor.
Ministar Đokić je izrazio zadovoljstvo što je izabran izvođač radova, po vrlo povoljnoj cijeni od 780 KM po kvadratnom metru, čime je pokazana racionalnost i odgovornost u trošenju društvenih sredstava. On je najavio početak radova na ovom objektu u narednim danima i istakao da je rok za završetak gradnje 240 dana, odnosno da bi zgrada trebala biti predata njenim budućim stanarima u novembru ove godine. Ministar Đokić je rekao da je ovim ugovorom ostvaren veliki posao, i ljudski i državni, i izrazio zadovoljstvo što će biti izgrađen jedan kvalitetan objekat za smještaj onih koji su najviše dali za Republiku Srpsku. Stambeno-poslovni objekat će koštati oko 1.390.000 KM, za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 80 % sredstava prema Programu za potpuno zbrinjavanje boračkih kategorija za šta je izdvojila ukupno 50 miliona KM za 5606 korisnika. Ovaj program će se u Republici Srpskoj, objasnio je ministar Đokić, realizovati izgradnjom stambenih jedinica i dodjeljivanjem nepovratne novčane pomoći porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, i to po 8000 KM za obnovu postojećih i po 15.000 KM za izgradnju novih stambenih jedinica. Na ovaj način je već zbrinuto 2600 porodica u Republici Srpskoj, a Vlada i nadležno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite će i dalje nastaviti pomagati boračkim kategorijama, zaključio je Petar Đokić.