Potpisan Memorandum o zajedničkoj saradnji Vlade Brčko distrikta BiH i Vlade Posavskog kantona

24.5.2013. S ciljem unapređenja održivog privrednog i društvenog razvoja susjedskih područja danas je  u Brčko distriktu BiH potpisan Memorandum o zajedničkoj saradnji Vlade Brčko distrikta BiH i Vlade Posavskog kantona kojeg su potpisali gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Oršolić.

Image for news

Dr. Anto Domić je ovom prilikom podsjetio da se Brčko distrikt BiH naslanja na širi prostor Posavskog kantona te je ukazao na postojanje privrednih veza od prijeratnog perioda, infrastrukturne povezanosti.

"Do sada smo veoma malo koristili našu blizinu i potrebu međusobnog sarađivanja, a zajednički možemo bolje prezentovati ovaj prostor", kazao je gradonačelnik Domić, naglašavajući da se ovim memorandumom predviđa saradnja u mnogo oblasti koje su od zajedničkog interesa za obje strane.

"Možemo zajednički učestvovati u različitim projektima u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, turizma jer su vlade Posavskog kantona i Brčko distrikta BiH prepoznale te mogućnosti. Memorandum je odraz dobre volje za saradnjom, a nakon ovog potpisivanja nastojat ćemo konkretizirati izvjesne projekte u zajedničkom djelovanju", kazao je gradonačelnik Domić.

2013-05-24-Potpisivanje_memoranduma-Vukovarska_zupanija-2

Gradonačelnik Domić je još dodao da se ravničarski predio Posavskog kantona, gdje dominira poljoprivredna proizvodnja, u našim strateškim dokumentima uklapa u opredjeljenje da pored primarne poljoprivredne proizvodnje nadograđujemo i prerađivačke kapacitete. Iz oblasti zaštite okoliša, također, postoje projekti od izuzetnog značaja, naprimjer upravljanje čvrstim otpadom, što se pokušava godinama na najbolji način riješiti.

2013-05-24-Potpisivanje_memoranduma-Vukovarska_zupanija-3

Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Posavskog kantona, ovom prilikom je iskazao veliki značaj saradnje u projektima koje nastoje zajednički realizovati Vlada Brčko distrikta BiH i Vlada Posavskog kantona, ističući prevashodno skori ulazak Republike Hrvatske u EU što otvara mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova.