Potpisan memorandum o zajedničkoj saradnji UNDP-a i Vlade Brčko distrikta BiH

12.2.2013. Gradonačelnik Brčkog dr. Anto Domić potpisao je danas Memorandum o saradnji između UNDP-a i Vlade Brčko distrikta BiH na projektu "Tranzicijska pravda – struktura činjenica i zaštita sjećanja".

Image for news

Na dvodnevnoj konferenciji koja se održava na ovu temu sudjeluju predstavnici Vladinog sektora, nevladinih organizacija i pravosuđa s ciljem rasvjetljavanja istina o minulom ratnom periodu te radi jačanja međusobnog povjerenja i suživota.

Gradonačelnik dr. Anto Domić istakao je da je Brčko distrikt BiH u prethodnom ratnom periodu pretrpio najznačajnija demografska pomjeranja te da je ovaj pilot projekat veoma značajan.

"U prilici smo da na iskren i otvoren način govorimo o tom vremenu, stradanjima i svemu što nosimo u sebi, a podsjeća nas na taj period. Cilj je da zajednički pronađemo načine da olakšamo sadašnjost i budućnost te da generacije koje dolaze ne nose naslijeđe prošlosti nego da gradimo odnose međusobnog razumijevanja. Našu različitost trebamo koristiti u kreiranju jedinstva", naglasio je gradonačelnik Domić.

Thomas Osorio, glavni stručni savjetnik UNDP-a BiH, istakao je da je ovakav projekat omogućila istinska saradnja udruženja porodica nestalih i poginulih u prethodnom ratnom periodu iz sva tri naroda na ovom prostoru.

"Preduslov za jačanje suživota uz uvažavanje ratnih činjenica i prava na nezaborav zapravo je u kazivanju istine uz sagledavanje mišljenja svih strana, ali i pravedne kazne za one koji su zločine počinili", dodao je Osorio.