Potpisan Memorandum o razumijevanju na realizaciji projekt "Zatvaranje kolektivnih centara"

24.3.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić potpisao je danas u prostorijama Gradske vijećnice Memorandum o razumijevanju na realizaciji projekta "Zatvaranje kolektivnih centara" koji je zaključen između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kao izvršne agencije, Fonda za povratak BiH kao finansijske institucije te implementatora, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica i Brčko distrikta BiH koji djeluju u svojstvu Jedinica za implementaciju projekta.

Image for news
Naime, Bosna i Hercegovina i Razvojna banka Vijeća Evrope (RBVE) zaključili su okvirni sporazum za finansiranje ovog projekta koji je odobren od strane Upravnog Vijeća RBVE 25. januara 2013. godine.
Sporazum je, također, usvojilo Vijeće ministara BiH poslije ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Ministarstvo pravde BiH izdalo je pravno mišljenje da su sve radnje potrebne za zaključivanje ovog sporazuma u skladu sa zakonskim propisima BiH.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice djeluje u svojstvu Agencije za provođenje projekta putem Tima za provođenje Projekta i Sekretarijata za provedbu projekta, kao administrativno-tehničke podrške, kao i u svojstvu monitora čitavog procesa.
Nadalje, sve strane su saglasne da se preuzimanjem obaveza i odgovornosti u vezi s implementacijom projekta pridržavaju odredbi Priručnika o implementaciji koji su zajednički utvrdili Tim za provođenje projekta i Razvojna banka Vijeća Evrope, a koji je sastavni dio ovog memoranduma. Njihova obaveza je i da nakon izvršenog procesa verifikacije dostave ovjerene popise korisnika projekta Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Timu za implementaciju projekta koji izvještavaju Komisiju za izbjeglice i raseljena lica.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vršit će monitoring procesa implementacije Projekta, u svim fazama njegove implementacije, po procedurama monitoringa definisanim u Priručniku za monitoring, i to:
  - verifikaciju korisnika,
  - provođenje procedura javnih nabavki (projektovanje, revizija, nadzor, izvođenje),
  - izvođenje radova na terenu,
  - primopredaja radova/ključeva krajnjim korisnicima.
 
Strane će međusobno sarađivati u duhu uzajamnog povjerenja, partnerstva i preduzimati sve potrebne aktivnosti na implementaciji Projekta, u skladu s važećim propisima za ovu oblast.