Posjeta Delegacije Udruženja bosanskih Hrvata "Prsten"

11.6.2014. Peteročlana Delegacija Udruženja bosanskih Hrvata "Prsten" iz Zagreba u sastavu: predsjednik Udruženja Mijo Marić, njegov zamjenik Pavo Zubak, glavni sekretar Marjan Biškić, počasni predsjednik i predsjednik Kluba preduzetnika Ilija Tolić te član Upravnog odbora Marko Zrakić boravili su danas u Brčko distriktu BiH gdje su upoznati sa stanjem na terenu nakon poplava i klizišta.


Image for news

Na sastanku s gradonačelnikom dr. Antom Domićem i njegovim saradnicima u Gradskoj vijećnici razmatrane su mogućnosti i način kako ovo udruženje građana, uz ostale programske aktivnosti, u ovom trenutku može pomoći ljudima u nevolji. „Pokrenuli su jedan program kako bi uvidjeli na koji način možemo zajedno djelovati da štete od poplava i klizišta neutralizujemo u što je moguće kraćem vremenskom periodu“, istakao je gradonačelnik Domić. On je dodao da je prisutne upoznao sa osnovnim činjenicama i pokazateljima katastrofe, kao i sa strukturom Brčko distrikta BiH, načinima funkcionisanja i organizacije suživota te mogućnostima za privredno djelovanje na prostoru Brčko distrikta BiH.

2014-06-11-Sasatanak_s_Udruzenjem_Prsten2
 

Udruženje bosanskih Hrvata "Prsten" je nastalo u ideji da pomaže Hrvatima u BiH i Hrvatskoj koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Formirano je prije desetak godina i u međuvremenu se pretvorilo u veliko udruženje koje u sklopu svojih aktivnosti ima 2.000 fizičkih lica i preko 200 pravnih lica. „Činimo deset posto BDP-a Republike Hrvatske uz izrazito veliki privredni, humanitarni i naučni dio, kao i ostale aktivnosti“, izjavio je predsjednik Udruženja Mijo Marić. Marić je ocijenio da katastrofa koja je zadesila ovu lokalnu zajednicu predstavlja priliku za humanitarnu aktivnost i pomoć. Stoga su izrazili želju da se sretnu sa gradonačelnikom dr. Domićem kako bi uvidjeli na koji način mogu materijalno pomoći poplavljenom području Brčko distrikta BiH pogođenom posljednjim poplavama. „Pored vlastite aktivnosti i pomaganja obratili smo se i sa molbom Uredu Vlade Republike Hrvatske čija je aktivnost pomoć Hrvatima van Republike Hrvatske. Pokrenuli smo inicijativu da se sredstva u iznosu od 20.000.000 kuna, koja su planirana za pomoć Hrvatima u inostranstvu, preusmjere na područja zahvaćena poplavama u BiH jer je i Vlada RH planirala da ta sredstva prenamijeni“, dodao je Marić te iskazao zahvalnost zbog načina na koji su dočekani u Brčkom, ističući da su saznanja o Brčko distriktu BiH izuzetno važna te da su fascinirani organizacijom i uređenjem ove lokalne zajednice. Gospodin Marić također je naglasio da su dio članova Udruženja bosanskih Hrvata "Prsten" veliki privrednici i zainteresovani su za poslovnu saradnju. „Na tom planu ćemo svakako graditi poslovne odnose i zajedno pronaći aktivnosti na kojima se može djelovati“, poručio je Marić. Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak poplavljenog područja MZ Vučilovac i klizišta u Štrepcima i Zoviku.