Pomoć IPA programa za turizam i preduzetništvo

7.9.2010. - Predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu iz Hrvatske i Direkcije za evropske integracije u Bosni i Hercegovini organizovali su Forum za traženje partnera u Hotelu “Grand Posavina u Brčkom kao dio priprema za Drugi poziv na dostavljanje projektnih prijedloga. Primarni cilj Foruma za traženje partnera jeste podstaći izgradnju prekograničnih partnerstava pružanjem prilike potencijalnim prijavljivačima da uspostave direktne prekogranične kontakte da bi mogli razmijeniti projektne ideje i stvoriti preduslove za buduću saradnju na pripremi i sprovođenju projektnih prijedloga.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić u ime Vlade Brčko distrikta BiH, koja je aktivno uključena u aktivnosti prekogranične saradnje i evropskih integracija, prisutne je pozdravio i poželio im uspješan rad. On je istakao da Brčko distrikt BiH sa svojim geografskim položajem i specifičnim statusom u BiH se trudi da ima dobre odnose s okruženjem i da bude primjer u regiji. Pajić je naglasio da su u distriktu, kao istinskoj multietničkoj zajednici, međunacionalni odnosi sigurno najbolji u okruženju i da u tom smislu ova lokalna zajednica može biti lider u regionu. Vlada Brčko distrikta radi na nekoliko projekata sa privrednim subjektima iz Hrvatske, a uskoro bi Brčko trebalo biti domaćin zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Organizatori su upriličili i prezentaciju mogućnosti prijavljivanja projekata za IPA program pretpristupne pomoći Evropske unije. Brojni zainteresovani predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana upoznati su sa procedurama pripreme projektnih prijedloga za prekograničnu saradnju u oblastima turizma i preduzetništva, te zaštite životne sredine i poboljšanja dostupnosti svih usluga u lokalnoj zajednici pograničnih područja. Evropska unija je za ove namjene izdvojila 2 miliona eura i finansirat će najbolje projekte, koji ispune postavljene kriterije.