Podrška i saradnja UNDP-a sa Odjeljenjem za javnu sigurnost

2.4.2015. Nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile područje Brčko distrikta BiH od maja do augusta 2014. godine, Odjeljenje za javnu sigurnost i UNDP BiH ostvarili su saradnju na polju oporavka od poplava. Saradnja je nastavljena i u 2015. godini na konkretnim projektima sanacije klizišta na području Brčko distrikta BiH, pa je tako realizovan projekat hitnih interventnih mjera na sanaciji klizišta na lokaciji Donji Brezik –Pelka Davidović, čime je došlo do sprečavanja daljnjeg klizanja tla i gdje je porodični stambeni objekat spašen od urušavanja.Vrijednost radova iznosila je oko 3.900,00 KM. U toku je aktivnost odabira izvođača radova i za lokaciju u MZ Šatorovići – Mensur Hodžić, gdje se, također, radi o izradi sistema drenažnih kanala s ciljem sprečavanja klizanja tla i ugrožavanja porodičnog stambenog objekta i putne komunikacije. Predviđena vrijednost radova je oko 50.000,00 KM.




















Image for news
Pored navedenog, saradnja Odjeljenja za javnu sigurnost i UNDP se ogleda i u konsultantsko-edukativnoj saradnji. Planirane su aktivnosti u vezi s izradom Zakona o zaštiti i spašavanju stanovništva i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Brčko distriktu BiH, gdje će UNDP finansirati angažman pravnog konsultanta s iskustvom na izradi zakonskih i podzakonskih akata s ciljem unapređenja sistema zaštite i spašavanja u Brčko distriktu BiH. Planirano je i održavanje višednevne radionice, odnosno obuke s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u katastrofama.
Odjeljenje za javnu sigurnost zbog svega navedenog i na osnovu dobrih iskustava zahvalno je UNDP-u, te je iskazana nada da će se saradnja i u budućnosti proširiti, na obostrano zadovoljstvo, a sve s ciljem poboljšanja postojećih kapaciteta zaštite i spašavanja i prevazilaženja posljedica prirodne katastrofe iz 2014. godine, kao i preventivnog djelovanja za buduće izazove u oblasti zaštite i spašavanja.