Podrška aktivnostima Udruženju građana "Beba više"

Image for news

15.2.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio je danas prijem za predstavnike Udruženja građana "Beba više", kojem su prisustvovali i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH. Prvi put, od postanka Udruženja građana "Beba više", koje na prostoru Brčko distrikta djeluje već četiri godine, predstavnici institucija su upriličili zvanični prijem i sa članovima Udruženja razgovarali o njihovnim aktivnostima, ali i o potrebi parova koji se odlučuju na vantjelesnu oplodnju, da se iz budžeta Brčko distrikta BiH finansira i treći pokušaj ovog medicinskog postupka.

Bosna i Hercegovina nema zakon o postupku vantjelesne oplodnje, a Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH od 2010. godine parovima finansira dva postupka vantjelesne oplodnje, na osnovu sopstvenih zakonskih akata.

"Današnji sastanak je jedan vid podrške parovima u njihovoj plemenitoj aktivnosti i borbi da se ostvare kao roditelji. Trenutno situacija nije takva da možemo ad hok odgovoriti ovakvom zahtjevu s obzirom da ne postoje zakonske pretpostavke koje bi do detalja regulisale ovu problematiku. Iskazali smo spremnost da u saradnji sa Udruženjem radimo na stvaranju ovih pretpostavki i da i kroz ovaj vid, ali i neke druge načine saradnje, pružimo podršku u njihovim aktivnostima", istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

Željko Lazarević, predsjednik Udruženje građana "Beba više" rekao je da se od 18 parova u Udruženju, njih 4 ostvarilo kao roditelji te da trenutno imaju dvije trudnice u Udruženju, što ih, kako ističe, posebno raduje.

"Ostali parovi su dva ili više puta bili u postupku vantjelesne oplodnje u našoj ali i drugim zemljama. Sam postupak košta od pet do deset hiljada konvertibilnih maraka i s obzirom na teške uslove života, pomoć pri finansiranju trećeg postupka bio bi od velikog značaja za naše članove", istakao je Lazarević i zahvalio gradonačelniku i predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja što su prepoznali njihov problem.

                                                                                       2017-02-15-beba_vise_web1

Nedeljko Mikić i njegova supruga Aleksandra, takođe članovi Udruženja, 20 godina su u braku. Nakon više pokušaja i komplikacija nisu se ostvarili kao roditelji, a kako ističu, uložili smo mnogo truda i finansijskih sredstava proteklih godina.

" Nažalost došli smo do toga da finansijski nismo više u mogućnosti da odemo na vantjelesnu oplodnju. Svaki stimulans bi nam dobro došao", istakao je Mikić.

Aleksandra Tučić, direktorica Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH rekla je da je od 2010. godine do kraja prošle godine finansirano ukupno 178 procedura vantjelesne oplodnje, za šta je potrošeno oko 700 000 KM.