Počinje „Akademija za građane“ – prijavite se „online“

5.4.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH u saradnji sa OSCE-om počinje implementaciju projekta „Akademija za građane“, koji ima za cilj unaprijediti saradnju građana i lokalnih vlasti, najavljeno je na konferenciji za novinare organizovanoj ovim povodom. Tokom realizacije projekta bit će organizovano osam predavanja od kojih je sedam tema već utvrđeno dok će temu osmog predavanja predložiti građani učesnici projekta.

Image for news

 

Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić pozvao je sve građane Brčko Distrikta BiH učestvuju u ovom projektu i izrazio zadovoljstvo što je upravo Brčko jedan od 18 gradova Bosne i Hercegovine u kojem se ovaj projekat implementira.    „Znam da postoje određene predrasude kada je u pitanju rad Vlade Brčko Distrikta BiH, stoga mi je veoma drago što ćemo realizovati ovakav projekat koji ima za cilj povećanje transparentnosti rada lokalnih samouprava. Predavači će na najbolji mogući način uputiti građane u određene administrativne procedure i rad Vladinih službi, a vjerujem da građani neće biti samo posmatrači, nego da će se aktivno uključiti u rad, dati nam određene smjernice i ukazati na eventualne nedostatke“, istakao je gradonačelnik Gavrić.

Koordinator projekta „Akademija za građane“ Anica Radić-Savić rekla je da će predavači biti visokopozicionirani službenici Vlade Brčko Distrikta BiH iz različitih oblasti. Ona je naglasila da će predavanja biti održavana u poslijepodnevnim satima četvrtkom u prostorijama Omladinskog centra u trajanju od dva sata, od kraja aprila do sredine juna mjeseca ove godine.

„Učesnici će po završetku projekta dobiti certifikat i predstavljat će  jezgro građanskih grupa koji će biti relevantni pregovarači sa donosiocima odluka u procesima konsultovanja javnosti“ istakla je Anica Radić-Savić.

Delfa Dejanović, savjetnica gradonačelnika i učesnica projekta, istakla je ovom prilikom da svoje prijave mogu slati svi punoljetni građani bez obzira na godine, te da će prednost imati oni koji se ranije prijave.

Svoje prijave za možete popuniti i dostaviti putem pošte na adresu Bulevar mira 1, 76 100 Brčko Distrikt BiH, na zvaničnom portalu Vlade Brčko Distrikta BiH www.bdcentral.net, na e-mail: jelena.golic@bdcentral.net ili popunjavanjem letka koji će biti dostupan na infopultu Vlade Brčko Distrikta BiH i prostorijama Omladinskog centra.

Teme na koje će biti organizovana predavanja su:

  • Brčko Distrikt BiH specifična lokalna jedinica, izbori u Skupštini Brčko Distrikta BiH i organi MZ;
  • Vizija strateškog razvoja i njena realizacija;
  • Urbanizam i zaštita okoline;
  • Građani kao partneri;
  • Građani kao korisnici usluga - usluge javnih ustanova i javnih preduzeća;
  • Javna sigurnost - kako joj građani mogu doprinijeti i gdje mogu tražiti pomoć;
  • Modaliteti komunikacije i učešće građana u odlučivanju.