Počela rekonstrukcija operacionog bloka u Brčanskoj bolnici

29.8.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šefica Odjeljenja za zdravstvo dr. Anđa Nikolić danas su obišli Brčansku bolnicu povodom početka radova na rekonstrukciji operacionog bloka, koji bi trebali biti okončani krajem tekuće godine.

 

Image for news

Gradonačelnik Domić izjavio je nakon obilaska da će po završetku radova Brčko distrikt BiH konačno dobiti savremeni operacioni blok koji će u narednom periodu zadovoljavati potrebe pacijenata. Za ovu namjenu iz budžeta Brčko distrikta BiH izdvojeno je  1.100.000 KM.

DSC_0633

„Danas je početak kraja jednog dugotrajnog procesa. Šefica Odjeljenja za zdravstvo Anđa Nikolić je prije četiri godine započela proceduru da se rekonstruira operacioni blok zajedno s Intenzivnom njegom. Nakon dugotrajnih priprema i izdvajanja budžetskih sredstava danas su izvođači radova ušli u gradilište i počeli s rekonstrukcijom operacionog bloka koji će u narednih nekoliko desetljeća moći zadovoljavati svoju svrhu. Na jednoj od prošlih sjednica Skupštine donesen je zaključak da Vlada Distrikta počne s istraživanjem tržišta za nabavku nove medicinske opreme i na tom polju također intenzivno radimo. Pored toga, radimo i na analizi traženja odgovora kako stimulirati medicinsko osoblje da ostane ovdje”, kazao je dr. Domić.
 
Šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH dr. Anđa Nikolić potvrdila je da će operacioni blok biti rađen po najnovijim standardima i najsavremenijim materijalima.
 
„Konačno smo uveli izvođača u posao koji bi u roku od 120 kalendarskih dana trebao biti okončan. Operacioni blok će biti rađen po najnovijim standardima, a započeli smo i pripreme za pronalazak načina kako obnoviti svu medicinsku opremu”, kazala je dr. Nikolić.
DSC_0686
Direktor Brčanske bolnice dr. Dušan Stokić je podsjetio da će tokom izvođenja radova na operacionom bloku Hitna služba biti preseljena u suteren Bolnice gdje su uspjeli osigurati neometan rad.
 
Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko”, Brčko distrikt BiH, dr. Nihad Šibonjić kazao je, pored ostalog, da se susreću i s odlivom medicinskog osoblja kao što je srednji medicinski kadar koji odlazi u Njemačku na rad kao i da je trenutno 17 doktora na specijalizaciji.