Počela obuka za aplikanate Programa samozapošljavanja

15.12.2015. U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH, a u saradnji s USAID/SIDA, GOLD projektom unapređenja lokalnog razvoja, danas je započela obuka 176 aplikanata po Programu samozapošljavanja Brčko distrikta BiH 2015.

Image for news
samozaposljavanje-3

Damir Bulčević, šef resornog odjeljenja, ističe da je prošle godine kroz ovaj program pokrenuto 29 novih privrednih subjekata, tako da su u ovogodišnjem budžetu sredstva povećana i iznose 468.000 konvertibilnih maraka.

„Svaki pojedinac može dobiti maksimalno 20.000 maraka za pokretanje svog biznisa, tako da ćemo vjerovatno moći pokrenuti oko 40 novih privrednih subjekata, dok bi se u slučaju da Vlada preusmjeri i neutrošena sredstva iz Programa zapošljavanja mladih visokoobrazovanih lica na Program samozapošljavanja, moglo pokrenuti i do 70 novih privrednih subjekata“, izjavio je Bulčević.

Prema njegovim riječima to bi u konačnici značilo da je Vlada Brčko distrikta BiH u dvije godine pokrenula oko 100 novih privrednih subjekata. On je također naglasio da je prošle godine od 115 aplikanata izabrano njih 29, dok se ove godine na ovaj program prijavilo oko 180 lica što pokazuje veliku zainteresovanost za ovaj, kako je kazao, sigurno jedan od najkvalitetnijih programa u BiH.

Naveo je da trenutno dva privredna subjekta ne izvršavaju svoje obaveze u skladu s potpisanim ugovorom, tako da će, ukoliko se to ne promijeni, Zavod za zapošljavanje pokrenuti izvjesne procese u vezi s ovim. „Ako se dobiju sredstva za pokretanje vlastitog biznisa, a ne izvršavaju određene ugovorne obaveze, onda se moraju snositi i određene sankcije“, upozorio je Bulčević.