Počela dvodnevna obuka na temu pisanja projekata

11.10.2021. U prostorijama Omladinskog centra u Brčkom danas je počela obuka za nevladine organizacije s područja Distrikta na temu pisanja projekata, popunjavanja obrazaca, kompletiranje dokumentacije i osposobljavanje organizacija za dostavljanje kvalitetnijih projektnih aplikacija za Javni poziv.

Image for news

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Nedim Hamzabegović kazao je da će obuka pomoći nevladinim organizacijama da nauče kako i na koji način projektne procedure uraditi na što kvaliteniji način.

„Mi smo se u saradnji s osposobljenim nevladinim organizacijama dogovorili da se u okviru svojih redovnih aktivnosti stave na raspolaganje Pododjeljenju u smislu da izvrše edukaciju nevladinim organizacijama koje se teže snalaze sa svim ovim propisanim procedurama. Kada je u pitanju drugi javni poziv ostalo je još oko 280.000,00 KM i sve ostaje isto kao i kod prvog javnog poziva gdje je potrebno izvršiti formalno pravne uslove, priložiti svu potrebnu dokumentaciju i naravno projektni prijedlog uskladiti s temama ili standardima koje je komisija naznačila u javnom pozivu“, kazao je Hamzabegović.

Direktor Omladinskog centra „Vermont“ Brčko Damir Radenković naglasio je da će se usvojenim novim Zakonom o nevladinim organizacijama, Zakonom o budžetu kao i Strategiji razvoja Distrikta zasigurno nevladinim organizacijama pisanje projekata olakšati, a ne, kako je kazao, otežati.

„S tim u vezi mi smo ponudili pomoć Odjeljenju za stručne i administrativne poslove da stanemo zajedno s nevladinim organizacijama na crtu, zajedno napišemo projekte i edukujemo ih o tome kako pisati projekte“, kazao je Radenković.

Obuka koju provodi Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u saradnji s Omladinskim centrom „Vermont“ održati će se 11. 10. 2021. i 12. 10. 2021. godine.