Počela dvodnevna Konferencija na temu „Zelena energija i urbana mobilnost“

U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupštine Brčko distrikta BiH i „Zelenog kluba Parlamenta BiH“ danas je u sali zgrade Policije Brčko distrikta BiH počela dvodnevna Konferencija na temu „Zelena energija i urbana mobilnost“ na kojoj će učešće uzeti predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH i parlamenata u BiH koji su uključeni u rad „Zelenog kluba“, kao i stručnjaci iz javnog i privatnog sektora, predstavnici međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Image for news

Na konferenciji predstavit će se strateški dokumenti Brčko distrikta BiH, zakoni i podzakonski akti Brčko distrikta BiH, aktualne globalne inicijative, trendovi u razvoju zelene energije, urbana mobilnost u jedinicama lokalne samouprave u BiH, te dobre prakse u implementaciji mjera i projekata i institucionalizacija urbane mobilnosti. Također, na konferenciji će se istaći i izazovi općeg međunarodnog sporazuma i energetske tranzicije za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, posebno u oblastima energije, transporta, klimatskih promjena i urbane mobilnosti.

Predanost Distrikta ka održivom razvoju

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić na konferenciji naglasio je predanost Distrikta ka održivom razvoju i važnost usklađivanja energetskih potreba s očuvanjem okoliša.

„Konferencija je prilika za razmjenu ideja, najboljih praksi i stvaranje mreže saradnje među ključnim akterima koja ujedno predstavlja i korak ka transformaciji Brčko distrikta BiH u moderno, ekološki osviješteno mjesto. Neka ovi dani intenzivne diskusije budu početak novog poglavlja u razvoju Distrikta, gdje se održivost ne smatra luksuzom, već obavezom prema budućim generacijama. Potrebno je da zajedno gradimo most ka održivosti, stvarajući temelje za prosperitet i dobrobit svih građana BiH i Brčko distrikta BiH“, istakao je gradonačelnik.

On je kazao da Konferencija o „Zelenoj energiji i urbanoj mobilnosti” predstavlja ne samo trenutak refleksije, već i priliku za zajedničko oblikovanje putanja koje će voditi grad prema održivoj budućnosti.

„Smatram da je naša moralna odgovornost prema budućim generacijama da prepoznamo izazove koje donose klimatske promjene i aktivno radimo na njihovom rješavanju. Distrikt će podržati inovacije, investicije u obnovljive izvore energije i razvoj infrastrukture koja promoviše ekološke standarde. Očekujemo plodnu razmjenu ideja i zajedničko oblikovanje smjernica koje će nas postaviti na put održivog razvoja”, kazao je gradonačelnik.

Stvoriti pravne pretpostavke i strateški okvir

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da je cilj konferencije ujedno dizanje i buđenje svijesti o potrebi zajedničkog, sinergijskog djelovanja na polju Zelene agende.

„Vlada želi stvoriti pravne pretpostavke i strateški okvir kako bi se svi uklopili u svoj segment djelovanja Zelene agende. Privatni sektor i investitori imaju svoje interese, ali mi moramo balansirati između onoga što je interes privatnog sektora, u smislu proizvodnje i razvoja, ali i zaštite okoliša i cirkularne privrede s ciljem prilagođavanja novim okolnostima”, kazao je Domić.

Podzakonski akti

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je Skupština donijela tri važna zakona gdje je ustanovljen i strateški okvir.

„Sada nas čeka donošenje podzakonskih akata kojim bi se ovi propisi stavili i u funkciju. Ovo vidim i kao priliku za podizanje svijesti kod građana koji mogu uticati na opredjeljenja onih koji su donosioci odluka. Pozdravljam ovu konferenciju kao snažan podsticaj da se i Distrikt uključi sa svima ostalima u rješavanju ovih pitanja koja su od interesa, ne samo za nas, već i za generacije koje dolaze”, istakao je Milić.

Podrška zvaničnicima Distrikta

Putem videolinka na današnjoj konferenciji prisutnima se obratio i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti koji je dao podršku zvaničnicima Distrikta na ovim aktivnostima i podsjetio da se Brčkom i BiH pruža izuzetna šansa na putu ka evropskim integracijama i održivoj energetskoj budućnosti.

Osigurati preduslove

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH i član „Zelenog kluba Parlamenta BiH” Miljana Simić kazala je da se nada da će konferencija potaknuti institucije iz zakonodavne i izvršne vlasti da bolje sarađuju kako bi, kako je naglasila, što prije donijeli podzakonske okvire.

„To nam je neophodno s ciljem da osiguramo sva novčana sredstva koja su nam potrebna za zelenu energiju i zelene agende i da na neki način osiguramo i sve preduslove za ono što smo se obavezali”, kazala je Simić.

Milenka Knežević, regionalni projekt menadžer (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) kazala je da se Vlada opredijelila da će krenuti ka mjerama implementacije svih aspekata koji su navedeni u Zelenoj agendi.

„Mi ćemo na konferenciji čuti koji su to primjeri dobre prakse iz regije, ne samo Zapadnog Balkana, nego i drugih evropskih gradova, i sve ono što Distrikt može primijeniti u toku planiranja ovog plana kao i u toku implementacije. Očekujemo i promjene strukturalne, ne samo organizacionih kapaciteta Distrikta, nego promjene i u samoj implementaciji i planiranju održive urbane mobilnosti”, kazala je Knežević.

Poslovna zajednica uključena u procese

Predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Velibor Jakić izjavio je da je poslovna zajednica uključena u ove procese i da prati dešavanja.

„Promjena načina života i promjena smjerova u društvu zasigurno dovodi do toga da će doći i do promjene obavljanja privredne djelatnosti, samog načina poslovanja i primjena različitih principa u smislu ispunjavanja uslova”, kazao je Jakić.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić kazao je da mu je drago što je Policija ponovo domaćin dvodnevne konferencije.

„Mi kao policijska agencija tražimo benefite iz ovog projekta. Mi smo u smislu Zelene agende prikupili dokumentaciju i tražimo investitora u smislu postavljanja solarnih panela koji bi u potpunosti trebali da zadovolje potrebe Policije Brčko distrikta BiH kao što je električna energija, grijanje i hlađenje. Kada govorimo o urbanoj mobilnosti mi pokušavamo da do kraja godine izvršimo određene promjene u sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji kako bi se prilagodili bez obzira na kontinuitet i korake Vlade. Nadamo se i očekujemo da će trinaest podzakonskih akata, koji bi trebali da regulišu ovu oblast, u skorije vrijeme biti usvojeni”, kazao je Pisić.

Dvodnevna konferencija će ujedno poslužiti i kao platforma za razgovore o saradnji s međunarodnim institucijama, posebno s Evropskom unijom u vezi s korištenjem fondova u ovim oblastima.

Aktivnosti „Zelenog kluba” su podržane kroz ORF-ETC (Otvoreni Regionalni Fond za Jugoistočnu Evropu – Energija, Transport i Klimatske promjene) koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u ime Vlade Njemačke i sufinansiranje Evropske unije.