Poboljšanje uslova u liječenju oboljelih od šećerne bolesti u Brčko distriktu

Image for news

17.5.2011. Dr. Admir Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH i dr. Asim Jusufović, direktor danske farmaceutske kompanije „Novo Nordisk“ u Bosni i Hercegovini potpisali su ugovor vezan za Projekat „Ujedinjeni mijenjamo sliku o šećernoj bolesti u Brčko distriktu BiH“. Cilj ovog projekta jeste prevencija i rana dijagnostika dijabetesa, kao vrlo rasprostranjene bolesti s kojom se živi do kraja života, te edukacija oboljelih i medicinskog osoblja u liječenju ove bolesti da bi se spriječile moguće komplikacije koje nastaju neadekvatnim tretmanom, rekao je dr. Čandić. On je dodao da će se u realizaciji ovog projekta koristiti iskustva iz Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, gdje su već zaživjeli ovakvi projekti i zahvalio se sponzoru projekta u Brčkom „Novo Nordisku“ i partneru projekta švicarskoj firmi „Roche“ kao uglednim svjetskim kompanijama koje se bave preparatima i dijagnostičkom opremom za dijabetes.


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić je čestitao potpisivanje ovog ugovora i sam projekat, istakavši njegov značaj za brčansko zdravstvo i pacijente koji se liječe od dijabetesa, te izrazio zahvalnost sponzoru i partnerima Projekta.
Dr. Jusufović je izrazio zadovoljstvo što firma koju predstavlja sufinansira ovaj projekat. On je istakao da „Novo Nordisk ima 30.000 zaposlenih i da raspolaže najvećom paletom proizvoda u liječenju šećerne bolesti.
Duško Gavran, direktor prodaje u „Rocheu“ za BiH i Hrvatsku je rekao da će ova kompanija obezbijediti aparate za mjerenje šećera u krvi svim pacijentima oboljelim od dijabetesa u Brčko distriktu.
Doktorica Mirjana Todorović, koordinator projekta, istakla je da će zajednički na unapređenju otkrivanja i liječenja šećerne bolesti, odnosno poboljšanja zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa u okviru ovog projekta raditi i medicinsko osoblje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i članovi Udruženja oboljelih od dijabetesa da bi se preduprijedile i smanjile posljedice ove bolesti na dobrobit pacijenata, njihovog najbližeg okruženja i društvene zajednice uopšte. Ona je istakla da će se baviti stvaranjem registra oboljelih, kao i podizanjem nivoa znanja i vještina samopomoći kod pacijenata, kao i kod porodice i medicinskih tehničara i ljekara porodične medicine s ciljem smanjenja broja populacije pod rizikom od šećerne bolesti. Dr. Todorović je najavila početak konkretnih aktivnosti na realizaciji Projekta „Ujedinjeni mijenjamo sliku o šećernoj bolesti u Brčko distriktu BiH“ već naredne nedelje, te sastanak svih pomenutih aktera u Projektu, koji će imati obrazovni karakter, u junu.