Otvoreni 32. Susreti pozorišta u Brčko distriktu BiH

19.11.2015. Predstavom „Kauboji“ Narodnog pozorišta iz Kikinde, autora Saše Anočića koju je režirao Kokan Mladenović, sinoć je u Domu kulture otvoren takmičarski dio programa trideset drugih Susreta pozorišta u Brčko distriktu BiH.

Image for news
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-9
U glavnim ulogama predstave koja je do sada doživjela preko 400 izvođenja pokupivši brojne nagrade sa prestižnih festivala igrali su Dragan Ostojić i Đorđe Marković.
Predstava o nastajanju predstave omogućila je glumcima da pokažu ono što najbolje umiju i do posljednjeg reda u sali daruju raskošnu pozorišnu čaroliju punu komike, poetike, ali i ozbiljnih poruka.
Uz riječi podrške i potrebe za ovom vrstom angažmana nadležnih i aktera, a najviše zbog publike, susrete je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
On je posebno zahvalio svim ljubiteljima pozorišta zbog dolaska na ovaj značajni kulturni događaj, poželjevši im da uživaju narednih dana u umjetničkim djelima koja su pripremljena i bar privremeno da se udalje od različitih problema i briga koje donosi svakodnevnica.
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-4
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-5
"Do sada smo trideset dva puta dizali ljestvicu kvaliteta, broj prisutne publike se povećavo i svaki put su gledane bolje predstave. Uvjereni smo da duh pozorišnih susreta nikada neće nestati“, kazao je gradonačelnik Domić.
Na ovogodišnjim susretima bit će odigrano ukupno osam pozorišnih predstava: pet iz BiH, dvije iz Srbije i jedna iz Hrvatske.
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-6
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-7
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-8
"Brčko je prepoznatljivo po susretima pozorišta i oni su jedno od obilježja koja krase ovaj grad već 32 godine. Moto festivala je „Ogledalo stvarnosti i ljepota prožimanja“. Bićete svjedoci ovog mota za vrijeme odvijanja festivala“, ocijenio je Predrag Bjelošević, selektor  ovogodišnjih Susreta pozorišta u Brčkom.
U pratećem programu Susreta sinoć je u Gradskoj vijećnici upriličena izložba pozorišnih dokumenata – plakata, publikacija i fotografija autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića o djelima Danila Kiša, Isaka Samokovlije, Derviša Sušića i Tvrtka Kulenovića, čija su djela utkana u brčanski pozorišni festival.
2015-11-19-Otvoreni_32_Susreti_pozorista-1