Otvoreni 31. Susreti pozorišta Brčko distrikta BiH

20.11.2014. Predstavom “Hamlet u selu Mrduša Donja” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba u režiji Ive Brešana sinoć su u Domu kulture u Brčkom otvoreni trideset prvi Susreti pozorišta Brčko distrikta BiH.

Image for news
Susrete je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić koji je zahvalio svima zbog dolaska na ovaj značajni kulturni događaj u Brčkom.

2014-11-20-Otvoreni_31_Sureti_pozorista-1

U svom govoru gradonačelnik je podsjetio da je ova manifestacija otpočela čak prije 40 godina. "Nakon pauze, od prije 14 godina ponovo širimo ovaj događaj, izašli smo iz okvira BiH, sarađujemo s državama u okruženju i Brčko distrikt BiH je postao poznat po pozorišnim susretima. Ove predstave će prezentirati sve ono što mi sada prolazimo i živimo stoga se nadam da ćemo uživati u prikazanim izvedbama narednih devet dana i barem kratko zaboraviti na svakodnevnicu", kazao je dr. Domić.
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja pripada najboljim dramskim tekstovima savremene hrvatske književnosti. Napisana je 1965. godine, dok se izvoditi počela tek 1971. godine. Djelo je komponovano u dva dijela i pet slika, a radnja, koja se zbiva pedesetih godina dvadesetog stoljeća, smještena je u Dalmatinsku zagoru, u izmišljeno selo Mrduša Donja.

2014-11-20-Otvoreni_31_Sureti_pozorista-3

2014-11-20-Otvoreni_31_Sureti_pozorista-2

Goran Navojec, Borko Perić, Tihana Lazović/Mia Anočić-Valentić, Ana Maras Harmander, Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Hrvoje Kečkeš i Željko Konigsknecht tumačili su uloge u večerašnjoj predstavi.
Otvaranju Susreta prethodio je off-program u Gradskoj galeriji gdje je predstavljena dokumentarna izložba “Trideset Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom“, „Branislav Nušić na Susretima u Brčkom – najveći komediograf XX. stoljeća“ i „Bosanskohercegovačke pozornice Branko Ćopić“. Autori izložbi su Srđan Vukadinović i Jakov Amidžić.

2014-11-20-Otvaranje_31_Susreta-pozorista