Otvorena izložba „Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost“

14.11.2022. U galeriji Gradske vijećnice danas je otvorena izložba pod nazivom „Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost“, koja je organizovana u saradnji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini. Radi se o izložbi fotografija i grafike sa IV. međunarodnog omladinskog festivala naziva „Rijeka tolerancije“ u sklopu Projekta „13 vijekova Bugarske“. Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić otvorio je izložbu zajedno s ambasadorom Republike Bugarske u BiH NJ. e. Valeri Ivanov Yotov i predstavnicom Projekta, gospođom Miglenom Gigovom.

Image for news

„Današnja izložba je potvrda jedne dobre saradnje koju su vlasti Distrikta ostvarile s Ambasadom Republike Bugarske, prvenstveno na kulturnom polju, a imamo namjeru da vrlo skoro razmijenimo iskustva u oblasti privrede i tako proširimo saradnju kroz zajedničke privredne projekte“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić.

Ambasador Yotov zahvalio se gradonačelniku na prvoj uspješno realizovanoj saradnji, iskazavši nadu za budućom saradnjom. „Razgovarao sam s gradonačelnikom o važnosti naše regionalne saradnje, i nadam se da će uskoro biti realizovana saradnja između Distrikta, grada Sofije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske“, istakao je ambasador.

Miglena Gigova, predstavnica Projekta, iskazala je svoje zadovoljstvo što se spomenuta izložba po prvi put izlaže upravo u Brčkom, gradu koji je izuzetan primjer za toleranciju u BiH i regiji. „Ova izložba ima 30 slika koje imaju grafike u kojima su sudjelovali studenti iz Bukurešta, Grčke, Bugarske i Srbije, a nadamo se da će u idućoj učestvovati i omladina iz Bosne i Hercegovine“, izjavila je Gigova.

Izložba će za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do 14. decembra 2022.godine.