Otpočela nastava u brčanskim školama

6.9.2011. U svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta prema zacrtanom planu počela je nova školska godina, a u školske klupe će sjesti više od 11.000 osnovaca i srednjoškolaca, koji će nastavu pohađati u 15 osnovnih i četiri srednje škole. Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Rizo Čivić rekao je da je u osnovne škole upisano 7. 800 učenika, oko 3. 800 u srednje, a 360 djece u predškolske ustanove. On je istakao da su škole, osim pojedinih učionica i sportskih dvorana koje se adaptiraju, spremne za izvođenje nastave. Zbog tehničkih nedostataka kod dobijanja ponuda dobavljača udžbenika, udžbenici za učenike osnovnih škola će stići sa zakašnjenjem od 15 dana, naglasio je Čivić.

Image for news

Prema njegovim riječima ove godine su u prve razrede osnovnih škola upisana dva odjeljenja više nego prethodne godine, a prema podacima iz matičnih knjiga broj prvačića i u narednih pet godina na području distrikta bit će u blagom porastu.

U toku je prijem nedostajućih 64 nastavnika u osnovnim i srednjim školama te predškolskim ustanovama. Osim učitelja u osnovnom obrazovanju nedostaje osam vjeroučitelja, te više nastavnika jezika, a primaju se i tri direktora. U srednjim školama konkursom se traže uglavnom nastavnici za izvođenje stručne nastave.

Za prijevoz učenika od škole do kuće, kao i ranijih godina, obezbijeđen je prijevoz autobusima  firme "Krajnović".

Policija distrikta poduzela je sve neophodne preventivne mjere na regulisanju saobraćaja u blizini škola. Pored saobraćajnica u blizini škola postavljeni su baneri sa sloganom „vozači oprez, školarci na cesti“. Uz to, ispred škola su prisutne i policijske patrole, koje će preventivno djelovati na vozače da uspore brzinu kretanja pored školskih objekata.