Organizovana edukacija za članove komisije za zapošljavanje


23.3.2015. Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Pododjeljenje za ljudske resurse u sklopu projekta „Modernizacija sistema za upravljanje ljudskim resursima“ u saradnji sa implementatorom projekta Eurecna konzorcijem započeo je danas u Hotelu "Jelena" edukaciju za članove komisije za zapošljavanje, a u skladu sa novim Zakonom o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH i novim Pravilnikom o zapošljavanju.


Image for news

Ciljna grupa su zaposlenici organa uprave i institucija Brčko distrikta BiH koji će sudjelovati u proceduri zapošljavanja službenika i namještenika, a koji se biraju na osnovu otvorenog konkursa za upražnjeno radno mjesto. Svrha obuke se odnosi na pojašnjenje  procedure zapošljavanja koja se zasniva na izboru najboljeg kandidata na osnovu stručnog obrazovanja i kompetencija koje kandidat posjeduje te stručnih kvaliteta istog.

Šef resornog odjeljenja Tomislav Stjepanović ističe da je cilj ove obuke da se članovi komisije za zapošljavanje na osnovu novog Zakona o državnoj službi i organima javne uprave Brčko distrikta BiH upoznaju s novim načinom izbora, selekcije, intervjua kao i bodovanja pri zapošljavanju u javnoj upravi.

"Ovo je projekat kojim će biti omogućena edukacija oko stotinu držanih službenika u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima posebno u segmentu koji se tiče samog odabira najkvalitetnijeg i najboljeg kandidata koji će sutra započeti radni odnos u Vladi Brčko distrikta BiH", kazao je Stjepanović, dodajući da su državni službenici koji sudjeluju u edukaciji raspoređeni u četiri grupe.

Prema riječima stalnog člana Odbora za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Amira Softića edukacija će uveliko pomoći pri realizaciji stalnih zadataka u vezi sa zapošljavanjem. Rukovodilac projekta Evropske unije Samo Vodac iz Slovenije naznačio je da je za edukaciju komisija i Odbora za zapošljavanje ovim projektom u trajanju od dvije godine na svim nivoima, državnom, entitetskim i Brčko distrikta BiH,  osigurano dva miliona eura.