Općina Schladming iz Austrije spremna pomoći Distriktu

12.6.2014. Prvi zamjenik gradonačelnika općine Schladming iz Austrije Anton Streicher sa suprugom Monikom, koja je direktorica osnovne škole u toj općini, boravio je danas u Brčkom gdje ih je u prostorijama Gradske vijećnice primio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić. Naime, općina Schladming ima u planu da zajedno sa mještaninom Štrepaca Antom Salatovićem, koji je zaposlen u Schladmingu, pošalje direktnu pomoć u Brčko distrikt BiH, u domovinu gospodina Salatovića.


Image for news
Stoga su izrazili želju da stupe u kontakt s predstavnicima vlasti u Distriktu te u prvom razgovoru gradonačelniku Domiću iznijeli detalje u vezi s posjetom i pružanjem pomoći ugroženima od poplava. Ovom prilikom gospodin Streicher je gradonačelniku Brčko distrikta BiH dr. Anti Domiću uz prijateljske pozdrave uručio pismo namjere uz inicijativu o pružanju podrške od gradonačelnika općine Schladming Jürgena Wintera. U pismu je navedeno da će se ova općina potruditi da od septembra 2014. godine preko angažovanog radnika gospodina Salatovića uspostavi direktnu pomoć u različitim oblastima za Brčko distrikt BiH.
2014-06-12-Sastanak-Sladming3
2014-06-12-Sastanak-Sladming2
Tokom zajedničkog sastanka dr. Domić je goste upoznao sa trenutnom situacijom na područjima koja su najviše zahvaćena poplavama i klizištima, objasnio specifičnosti ove lokalne zajednice, načine funkcionisanja, kao i probleme na koje nailaze u radu, te im zahvalio na ukazanoj podršci i zauzimanju za pomoć brčanskom kraju. Sastanku u Vijećnici prisustvovao je i poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Ilija Marić sa kojim su obišli područja u Zoviku i Štrepcima koja su pogođena klizištima.