Ombudsmani za ljudska prava razgovarali s čelnicima Vlade i Skupštine

2.7.2013. Ombudsmani Ljubomir Sandić i Nives Jukić u ime Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine boravili su danas u Brčkom gdje su se sastali sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i predsjednikom Skupštine Đorđom Kojićem te je razgovarano o pitanjima koja se odnose na unapređenje i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Image for news

Tokom ovog sastanka bilo je govora i o nekim pitanjima tehničke prirode naprimjer o stvaranju boljih poslovnih preduslova za smještaj Ureda ombudsmana u Brčkom budući da je isti zasad dosta neosnovan i neadekvatan.

"Na tom planu naišli smo na izuzetno razumijevanje te je dogovoreno da će se taj problem u skorije vrijeme riješiti", istaknuo je ombudsman Sandić.

On je još dodao da je prilikom ovog sastanka namjera bila i ta da se spozna kako čelnici Vlade i Skupštine vide saradnju sa Institucijom ombudsmana za zaštitu ljudskih prava kao i saradnju s organima javne uprave i drugim tijelima u Distriktu.

"Zajednički smo procijenili da ta saradnja funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, ali ipak  svrha ovog sastanka i jeste tu saradnju poboljšati i u izvjesnoj mjeri pojačati. Posebno je bilo podsticajno da ovaj sastanak organizujemo zbog veoma djelotvorne skupštinske rasprave iz aprila mjeseca povodom godišnjih izvještaja za 2012. i 2013. godinu kao i izvještaja u vezi s diskriminacijom. Tu se pokazao veliki interes za zaštitu i promovisanje ljudskih prava u Distriktu što je bio i jedan od povoda za unapređenje saradnje sa Institucijom ombudsmana", naglasio je Sandić.