Okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične saradnje"

28.11.2014. U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, a u saradnji sa Centrom za regionalne inicijative, danas je u Hotelu "Jelena" u Brčkom održan Okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične saradnje" na kojem se u uvodnom dijelu obratio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news

Imajući u vidu da Evropska unija korištenjem različitih instrumenata snažno podržava projekte prekogranične saradnje, namjera je organizatora da predstavnicima lokalnih vlasti i privrednog sektora ponudi forum za diskusiju i procjenu trenutne ekonomske situacije.
Prekogranična saradnja, ističe gradonačelnik Domić, pruža mnoštvo prilika da se zajedno sa susjedima realizuju projekti kroz koje učimo o procedurama koje vrijede u Evropskoj uniji i o prihvatanju nove filozofije življenja s obzirom da Evropa kao kompleksna zajednica zahtijeva svakodnevno izučavanje i upoznavanje mogućnosti koje ona nudi.

2014-11-28-Okrugli_sto_o_prekogranicnoj_saradnji-Domic

Prema njegovim riječima, vrijednost ovakvih sastanaka s kolegama iz okruženja je nemjerljiva zbog razmjene iskustva, ali je ujedno pružena prilika pobližeg upoznavanja o načinima funkcionisanja EU.
Okruglom stolu su, pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, prisustvovali i predstavnici političkih stranaka, ekonomskog sektora, civilnog društva, akademske zajednice, kao i međunarodne zajednice u BiH.
Elvis Kondžić, predstavnik direktora Fondacije Konrad Adenauer iz predstavništva u Sarajevu, istakao je da je ova fondacija, koja tradicionalno gaji evropske vrijednosti, organizovala seminar s ciljem sagledavanja mogućnosti koje postoje u smislu saradnje u okviru evropskih fondova, a dotičući se prekogranične saradnje.
"Najvažnije za nas je podstaknuti susjedsku saradnju i animirati sudionike da apliciraju za sredstva iz fondova EU koja su na raspolaganju. Postoji niz drugih fondova za koje ljudi uopće ne znaju, poput fondova za infrastrukturu, razvoj kulture, obrazovanje, ruralni razvoj, podsticaj agro sektora. Ovo su prvi, inicijalni seminari koji će podstaknuti ljude da razmišljaju o tome", kazao je Kondžić.
Šef Ureda za evropske integracije Vlade Distrikta Ilija Stojanović naveo je da je Distrikt aktivno uključen u pripremu programskih dokumenata te da su trenutno izrađena dva programa prekogranične saradnje. "Jedan se odnosi na program između Hrvatske, Crne Gore i BiH, a drugi između BiH i Srbije”, pojasnio je Stojanović, dodajući da je prijedlog podnesen Evropskoj komisiji i uskoro se očekuje njegovo odobrenje sa tematskim prioritetima na osnovu čega će se moći raspisivati javni pozivi za dodjelu grantova.

2014-11-28-Okrugli_sto_o_prekogranicnoj_saradnji-3