Okončan međunarodni projekt u Četvrtoj osnovnoj školi

9.3.2011. Učenici i profesori Četvrte osnovne škole iz Brčkog zajedno sa gostima iz osnovnih škola iz Pule (Republika Hrvatska) i Domžala (Republika Slovenija) okončali su projekt pod nazivom „Ustrajmo“ i završno procjenjivanje njegove vrijednosti upriličili su u Hotelu „Grand Posavina“.

Image for news

Tema ovog projekta bila je kako se nositi sa sukobima i kako ih riješiti na terenu, a rađen je pod patronatom Multikulturtalnog vijeća sa sjedištem u Beču, te uz finansijsku pomoć Erste fondacije. Radi se o jednoj evropskoj praksi koja se proširila posljednjih godina i na zemlje Balkana, rekao je direktor Četvrte osnovne škole Spasoje Radonjić. On je izrazio zadovoljstvo što je i škola kojom on upravlja na konkursu za ovaj projekt ispunila postavljene kriterije i izborila učešće sa mnogo opremljenijim školama iz razvijenih zemalja. Saradnja sa školama iz Hrvatske iz Slovenije sa kojima su svrstani u projektu je bila vrlo uspješna i djeca su se odlično međusobno slagala i uspostavila prisna prijateljstva, zaključio je Radonjić.

Svoje zadovoljstvo projektom i saradnjom sa Četvrtom osnovnom školom izrazile su i koordinatorice projekta Vesna Poton Doždon iz Pule i Irena Lapanie iz Domžala. One su pored uspješno završenog projekta posebno istakle kao njegovu dragocjenost novostečena prijateljstva među učenicima tri škole, koja traju i po okončanju projekta.